Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Sunday, January 30, 2011

Ebi Mayo @Udang Mayonies

Salam sejahtera...insya-Allah, Tun akan tayang resipi semasa masih ligat di MYR dulu2. K, ni nak citer sikit pasal Ebi Mayo a.k.a Udang Mayonies. Sebenarnya resipi ni pun dah banyak kali Tun buat..dan dah jadi peberet anak sulong Tun. Tun juga pernah try buat dengan ayam, pun sedap juga tau. Resipi daripada kak Hani MYR nun jauh di bumi Nippon. Tq kak Hani, sedap sungguh Ebi Mayo nie..

For my reference, Tun nak mintak izin yer kak Hani untuk C&P resipinya di sini pula. Mekasih ya...lebiuuu..
tergaring skit..sepatutnya colour takdelah garing camtu sekali..jgn sampai betul2 kuning camni klu nak buat lain kali yer, Tun...

Ebi Mayo @ Udang Mayonies
Source: Rabiatun
Bahan:
30 ekor udang (kupas kulit belah belakang)
garam secukup rasa
1 tbsp air perahan halia
2 tbsp tepung ubi
minyak untuk menggoreng
5 tbsp mayonies
1 tbsp condense milk
salad (lettuce, cucumber, celery - potong nipis memanjang)
cara:
  1. Basuh bersih udang, gaul dengan garam dan air halia. Ketepikan sebentar.
  2. Potong syuran, letak dalam pinggan.
  3. Dalam bowl,kacau mayonies dengan condense milk.
  4. Panaskan minyak. Gaul udang dengan tepung ubi. Goreng kekuningan, tos minyak. Masukkan ke dalam 3, gaul rata. Hidangkan di atas 2. Siap.

1 comment:

Nieza said...

sedapnya! terasa lapar lak mlm2 singgah dapur tun mlm ni...hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...