Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Sunday, November 28, 2010

Muffin Choklat Pisang

Last Friday buat muffin Coklat Pisang resipi dari Yani MYR. Godek2 koleksi resipi dalam simpanan, jumpalah beberapa resipi muffin pujaan. Check kat dalam fridge, ada nampak pisang yang belum terusik pemberian MIL masa balik kampung hari tu. Dari terbiar jer rosak, baik ku godek jap..hihihi.. At last, pilih resipi dari Yani ni harr..Aku buat 2 adunan..baru puas hati makan. Keesokannya pun muffin ni makin sedap tauu..thanks Yani.

Muffin Coklat Pisang

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 100g pisang
  • 100g tepung gandum
  • 50g mentega-cairkan
  • 20g serbuk koko
  • 50g gula halus
  • 1 biji telur- suhu bilik
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 50ml susu segar
  • walnut secukupnya (optional) - lupa nak letak

Cara-cara

  1. Panaskan oven sehingga 180C. Pukul sedikit telur dengan garfu- tak perlu kembang.
  2. Masukkan gula, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam plastik. Tutup mulutnya dan goncang biar semuanya sebati
  3. Masukkan pisang ke dalam mangkuk. Lenyekkan dengan garfu.
  4. Masukkan pula susu segar ke dalam pisang tadi dan kacau
  5. Kemudian masukkan pula telur. Kacau biar sebati.
  6. Lepas tu masukkan pula tepung yg dalam plastik tadi dan kacau.
  7. Akhir sekali masuklah mentega cair tadi. Kacau biar sebati. Kemudian dengan sudu cedukkan ke dalam muffin cup. Isikan dengan 2/3 penuh.
  8. Letakkan walnut di atas setiap bekas muffin tadi. Bakar selama 25-30 minit.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...