Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Monday, June 22, 2009

Birthday Cake For Darwis


Sunday, aku buat sebijik cake untuk my 2nd. son birthday. Inilah pertama kali aku membuatnya, maksudku bukan pertama kali buat cake tapi deco cake guna buttercream. Bagiku yang paling mencabar bila nak ratakan buttercream keseluruh cake.,.yelah aku bukannya ada turn table pun...susah jugaklah.

Choc. Moose With Banana's Sponge Cake ni pertama kali aku buat. Kalau diikutkan resipinya menggunakan loyang saiz 20 inch. Tapi aku masukkan dalam loyang yang bersaiz 22 inch. Masa tuang dalam loyang tu memang sudah 3/4 penuh..sudah berkira2 nak buat 2 x bake ke tak. Ntah macamana, aku ignore je...then bila bake this cake melimpahlah..cepat2 aku bukak dan keluarkan, bersihkan oven, then bake it back. Tawakkal je moga2 ia ok. Nasib baiklah jugak walaupun takdelah secantik mana kan..sbb ada kesan melimpah kat tepinya.


Then bila time nak potong untuk bahagi kepada 2 bahagian..aku bukannya ada leveler. Nasib baik jugak time tu aku terfikir nak guna benang. Caranya ambik 1 benang then letak ditengah2 ketinggian cake, (pastikan kedudukan benang sama high pada bahagian yang nak dipotong). Bila dah sama tinggi, then silangkan benang tersebut (macam kita nak ikat) dan jerutkan. Insya-Allah sama je hasilnya seperti kita guna leveler.

Birthday boy (Darwis) dengan abangnya Nabil seronok dapat cake Spiderman. Ibu pun happy tengok anak2 happy. Happy Birthday Awis, semoga menjadi anak yang soleh, bijak, sihat2 selalu. Ibu selalu mendoakan anak ibu.
Hmmmm...kek sudah selamat di potong. Inilah sponge cake yang dilapisi dengan choc. moose dan juga pisang. Sepatutnya seluruh cake dicover dengan choc. ganache. Saja tukar letak buttercream sebab bila nak letak edible imange tu macam tak kena je..
Rupanya telahan ku ternyata salah. Ingatkan colour edible image tu gelap rupanya tak. Kalau letak dengan ganache kena sebenarnya...takpelah, lain kali buat lagi betul-betul ikut resipi pulak.

Hmmmm...ni dia...cubalah sepotong...and bagi feedback how it taste! Begitulah kataku pada kenkawan officeku. Rasanya oklah..tapi aku tak tahulah yang secret resipi tu macamana pula..sebab memang aku tak pernah beli yang ni.
Sebenarnya aku dapat resipi ni kat forum MyR, Kak Nor jugalah yang pastekan resipi ni kat situ. So, aku just nak mencubanya...n' nak tengok result. Hmmm...not bad!!!

2 comments:

Anonymous said...

i,ve tried it. chocolaty tasty !!! i just wonder how the spiderman taste like !!! muahahahaha....

Rabiatun said...

yeahhh..it's good rite..hahahahaaa....:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...