IKAN SIAKAP GORENG TIGA RASA
resipi: Chef Zailina nordin
Sumber: Kak Inahar
Dicuba: Rabiatun
Bahan:-
1 ekor ikan siakap - ni kita goreng dgn tepung berempah segera jek!
Bahan Cincang Halus:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:-
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis
Bahan:-
1 ekor ikan siakap - ni kita goreng dgn tepung berempah segera jek!
Bahan Cincang Halus:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:-
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis
Cara Memasak:-
- Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
- Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
- Kukus hingga ikan masak. (kita goreng je ikan siakap td dgn tepung berempah ye!)
- Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
- Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
- Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan(guna air biasa je sbb x kukus ikan) dan garam serta gula.
- Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
- Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.
Note: Tun letak sedikit garam, serbuk lada sulah dan tabur tepung jagung ke atas ikan. Goreng dengan minyak hingga garing dan masak.
No comments:
Post a Comment