Iftar Ramadhan 2013
BUTTER PRAWN
resipi asal : Nita
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu besar butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Cara2:
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu besar butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Cara2:
- Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi. Gaul seketika sebelum diangkat. Bila dah masak,ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.
- Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
- Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan.
- Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.
* Tun tak matikan api, tuang kuning telur (Tun tambah sedikit putih telur), angkat tinggi masa tuang tu sedikit demi sedikit, sambil tangan kanan kacau secara pusingan di dalam 1 arah sahaja. Guna belakang senduk. Pastikan menggunakan minyak yang agak banyak. Apabila dah bertali, henti kacau ngn senduk cuma kaup balik/ kuis2 dengan chopstik supaya ia garing serata. Then, toskan minyaknya.
2 comments:
Sedapnya.... hampir tertelan air liur..heheheheh
my faverettttt hehe
Post a Comment