Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Tuesday, September 20, 2011

LEPAT PISANG

Assalamualaikum...selamat pagi. Pagi ni terbangun awal, sebelum pukul 5 pagi lagi dah sedor. Apa taknyer, anak Tun yang paling kecik, terbuang " air kecil" kat tempat tidur, then dia kejut Tun bangun..huhuhuh..Siapkan dia kat bilik air dan tukarkan baju seluar tidur yang baru, bawak tidur kat bilik Tun ler plak sebelah ayah dia. Kiter plak yang tak ngantuk dan terasa takmo tidur...kang terlajak plak kang. Skang ni dah pukul 5.30 pg....layan depan lappy ler kejap sambil menikmati kuih lepat pisang yang Tun kukus lewat malam tadi.
 Aduihhhh...betul2 awal pagi Tun nikmatinya ehhhh...Memang dibuat untuk bekpes pagi ni di samping spaghetti Lemak Pedas..hihihihi...Nanti jap gi nak masak spaghetti tu plak. Meh layan kuih lepat pisang ni dulu. Sedap betul...tak manis sangat, peh tu plak..lembut ajer.
Asalnya semalam, pisang2 yang FIL beri banyak yang dah masak betul..Jadi, Tun buang kulit kesemuanya dapat 1 besen. Blender siap2, pastu jenjalan ker setiap blog kenkawan. Last2 berkenan resipi dari rumah Kak Yatie. Apa lagi, malam tadi lepas dinner, terus la godek..Mudah ajer membuatnya....Cuma disebabkan Tun buat dah malam, pastu stop tidurkan anak2 kejap...haiiiihhh...lambat la plak nak dapat mula membungkus dan step mengukus tu..Lepas tu, Tun yang kena tunggu la plak kuih masak kesemuanya.. Kalau tak, takde la sampai midnight..nak buat macamana, budak berdua tu nak kena peram seketika..baru depa tidur..Kalau tak, mata yg ngantuk pun tak jadi tidur...kes duk usik mengusik dan cuit mencuit..hehehehe...Tak jadi tidur ler plak kang...

Apapun, meh layan lepat pisang ni. Minta izin kopipes ehhh kak Yatie. Mekasih.
Yang ni plak kiter letak dalam mould, kes tak cukup daun pisang sebenarnyer ni..huhuhu..

Belebat / Lepat Pisang
Sumber: Yatiememories

Bahan-bahan : (dpt 25 keping kuih...bergantung saiz kuih)
  • Daun pisang secukupnya- di layurkan dan di lapkan bersih
  • 30 biji pisang kapas- dilenyek halus (lebih kurang 3 cawan pisang yg telah di lenyek)
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 5 sudu besar gula melaka- di racik halus (gula merah pun boleh)
  • 1 1/2 cawan tpng gandum
  • 4 sudu besar tepung beras
  • 1/2 cawan santan pekat
  • secubit garam

Cara:
  1. Layurkan daun pisang secukupnya- utk resepi ni saya dpt dlm 25 keping kuih.
  2. Lenyek pisang sehingga hancur, masukkan gula pasir, gula melaka/ gula merah dan gaul sebati.
  3. Masukkan tepung gandum dan tepung beras, gaul lagi dan masukkan santan dan sedikit garam. Gaul lagi sehingga sebati.
  4. Ambil dua sudu besar adunan dan letak atas daun pisang yg sudah di layurkan.
  5. Daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung dngn kemas spt membungkus nasi lemak.
  6. Didihkan air di pengukus, setelah mendidih, bolehlah kukus kuih selama 25 minit.
  7. Setelah siap bolehlah di angkat, sejukkan dan hidangkan.

8 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam Tun- yee lepas pisng dah sampai dah...mmg terliur npk lepat tun tu nak pulak yg masuk dlm mould comel2 tu npk cute...dlm daun pisang wangi kan sdp ni....

Anna Qawina said...

alhamdulillah..pagi2 dah ada org hidang lepat..kopi o ada kak?

Rabiatun Adawyah said...

Sheila : W'salam. ituler..terpaksa letak kat mould kes tak cukup daun pisang sebenarnyer..huhuhu...

Rabiatun Adawyah said...

Anna : Meh la Anna...kopi o tadak dear..teh halia ada nih..meh..meh... spaghetti pun ada jugak nih..

..::tarabozu::.. said...

perhhh.. kak tun ni..
meyelerakan anak tekakku ini..

Rabiatun Adawyah said...

Zue...akak pun suka jugak..hihihi..meh join sekaki..

Liza said...

bukak jer cik lappy terus nmpak lepat pisang kat sini...fuhhh mengancam jiwa betul...peberet tuuu. bak sikit...hihihi

Rabiatun Adawyah said...

Liza: boleh..ni pun teringin nak buat lagi sekali..tak puas makan hari tuh..hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...