Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Monday, September 5, 2011

Gulai Betik

Assalamualaikum...

Masih mood raya ehhh.... Rasanya belum terlewat untuk Tun ucapkan Selamat Menyambut Lebaran. Aduyaiiiii...tak semangat betullah nak mengupdate blog. Ni pun baru nak warm up..sapu2 habuk dan sawang. huhuhuhuuuu....Gambar2 beraya dah hubby pindahkan ke lappy ni..tapi just belek2 gituew ajer..belum ada mood nak kemas  kini..huhuhu...Bilalaaaa nak datang semangat ni..huhuhu...Insya-Allah, nanti Tun letak N3 khas raya nooo...
Okies, meh la layan menu simple untuk hari ni..Masak simple2 ajer la..tekak terasa nak makan masakan camni ajer...rebus2..Lagipun Tun baru pulih dari kena gastrik last Friday..memang melepek dan tak dapat makan langsung..Minum air masak pun boleh keluar balik. Esoknya tu pun takde selera nak makan..Bila pulih sikit, terasa nak makan singgang ikan. huhuhuhuu..Insya-Allah, esok nak masak singgang plak. Mula2 nak balik hari Sabtu, tapi dah tak sihat dan tak bermaya..hubby pun kesian tengok kiter..huhuhu...Alhamdulillah, pagi Ahad tu, dah beransur pulih..dapatlah kami bertolak balik ke Kuala Lumpur.

Uikkkssss..panjang lebar plak celoteh ehhh..dalam takde mood ni pun..hihihi...takpelah, kan..baru nak panaskan enjin ni..

Sayur Betik ni dah pernah Tun buat..merupakan salah 1 menu nostalgia masa Tun kecik2...mak Tun selalu masakkan gulai betik ni..Peberet Tun..kena plak dengan budu..perghhhh..mkn tak hingat bertambah2 dibuatnyer. Tapi hari ni, Tun update sikit dari resipi yang pernah Tun letak sebelum ni.Leh tengok kat Sini..


Gulai Betik 
recipe by Rabiatun

Bahan:
1/2 biji buah betik- dicuci dan dipotong serong
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 hiris lengkuas 
1 1/2 cwn santan (ikut nak banyak ker sikit) atau 1/2 cawan santan pekat + 2 cawan air
1/2 " kunyit hidup
garam
cara:
1). Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit dan lengkuas hingga lumat.
2). Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk, sentiasa kacau kuahnya supaya santan tidak berketul.
3). Bila betik sudah agak layu, tambah garam. Biar sekejap, kemudian padam api.


1 comment:

quinnie said...

salam kakton... dah lamanya tak makan gulai betik...kalau rebus pun sedap jugak..cicah sambal belacan...adeeehh sedapnya.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...