Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Wednesday, August 10, 2011

IFTAR DAY 9: BADAK BERENDAM

Assalamualaikum. ..untuk dessert berbuka semalam. Badak Berendam hasil sekodeng dari rumah Ika. Resipi asal dari Kak Besah. Terima kasih semua. Tun letak inti kacang merah di dalamnya. Kecik2 Tun buat ni..hihihi...Ghajin sikit semalam..hehehe..Jom nengok resipinya plak.
BADAK BERENDAM
Resepi Asal : Kak Besah MyR
Sumber : Rabiatun @ Sweettouch

Bahan-bahan ( dlm 20 biji )
2 cawan tepung pulut
lebih kurang 11/2 cawan perahan air daun pandan.
1/2 sudu teh garam
inti kelapa secukupnya - cara mmbuatnya sama dgn inti kuih koci @ onde-onde

utk dadih;
21/2 cwan santan, 
2 sudu tepung beras (Tun tak letak)
1/2 sudu teh garam>>Kita tambah 1sb gula
3 helai daun pandan

Cara-cara
  1. campurata semua bahan2 utk dadih, lalu dikacau atas api hingga pekat.lebihkurang 10 mnit - ketepikan.
  2. bulat2 kan inti kelapa.ikut suka la nk besar @ kecil
  3. campurkan garam dgn air pandan & gunakan campuran itu utk menguli tepung pulut hingga mnjadi doh yg boleh dibentuk.
  4. ambil sedikit doh, bulat2 kan lalu dileperkan. letakkan inti dlm nya dan dikelim rapat. buat hingga habis. letak atas plastik agar x melekat.didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih.pastu masukkan 'badak2' (bola2 pulut la hehe..) kedalamnya.
  5. bila kesemua bola2 timbul/terapung, biar mendidih 3,4 minit barulah di angkat & ditos kan.
  6. terus masukkan kedalam dadih tadi..
  7. siap utk hidangan family tersayang..

9 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum tun...
badak berendam... diana x perna lg buat sndiri.. suka diana tgk badak berendam nie... ;)

Gee® said...

ahai...badak kaler maler...sure sedap nih... nyam2x

Nurul said...

Salam, K Tun....
Yg Alamdamai tu mmg nurul ler... tetiba K Tun perasan plak... Nurul kekdg x perasan yang nurul tgh bkk email company, terus jer post comment... ;)
Wah, badak berendam kalerful lagi... ;D

tun_telani said...

sejak puasa ni byk tol org wat badak berendam nii.. tun x wat2 lagi.. masuk queue je.. hehe

Fiza Nordin said...

terasa2 jugak nak buat... tp takut tak laku huhuhuuu cik abang kite tak reti makan.kena cari geng makan baru boleh buat :D

Naz said...

Assallamualaikum Tun.
Wah kaler maler badak berendam dier.. Cantik..
Huhuhu sama cam Fiza Nordin kat atas tu..Nak makan tp kena cari geng baru boleh buat..Kalau tak kena makan dan perabis sorang2..Tak mau..tak mau.. Anak2 tak berapa nak makan menu kuih yg manis2 bila berbuka la..Cuci mata jer la..

..::tarabozu::.. said...

assalamualaikum kak tun....
waaaa....jangan goda diriku ngan makanan pantai timur ni..begitu mengujakan..dah lah thn ni frust menongeng x leh beraya kat trg..Waaaaaaaaaa...!!!!!

Rabiatun Adawyah said...

Diana: w'salam, cuba la Diana..main taruk jer warna warni gituew..hihihi

Gee: yummm..yummm..sedap la Kak Gee


Nurul: ooo..gitu..hihihi..mekasih..lepas ni tak keliru lagiler..hihihi

Rabiatun Adawyah said...

Tun telani: buat ler Tun..mimikat hati juga rasanyer..hihihi..


Fiza Nordin: ooo, betul tu, agak susah klu takde geng..klu ada geng, baru terasa seronok nak buat..kan..

Naz: W'salam. ooo..tapi badak berendam tak manis sangat..kuahnya agak lemak masin gitu..cuma tepung tu ajerlah yg berinti manis..hihi..walaubagaimana pun klu ada geng, baru seronok..kan..hihihi..terima kasih..

Zue: W'salam dear! sedap kan..rindu kat kg ler klu tengok mknan pantai timur ni..samala ngn akak. ooo..kena beraya kat Kedah yer..sabar..gembirakan ht hb tu pahala la sayang..sabar yer... ^___^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...