Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Sunday, August 7, 2011

IFTAR DAY 6: NESTEA JELLY

Assalamualaikum. Sebenarnya hari ni kiter tak masak apapun tau...berbuka kat luar. Jadi kita letak jugak N3 untuk Menu Berbuka yang telah kita buat beberapa hari sebelumnya ni..takpelah kan..
 Meh layan this simple dessert tapi sedap juga dimakan sejuk2 ni... Nestea Jelly resipi dari Yani. Dah ramai juga yang buat rasernyer ni..tapi, mula2 tengok, kat rumah Kak Nor yang cuba resipi dari Yani ni..
Sedap jugak rasanya..masam2 manis buah lemon gituew.. Sesaper yang belum cuba lagi, jika berkenan, bolehla try. Sedap juga ni. Terima kasih banyak Yani untuk resipi simple puding camni. Izinkan letak resipinya sini yer. Mekasih dan Selamat berbuka..

Nestea Jelly
recipe by: Yani Deco Choco
Source: Rabiatun @ Sweettouch

Bahan-bahan:
  • 1 pek nestea- Ice Tea Lemon Flavour (pek keluarga)
  • 8g serbuk agar-agar
  • 4 sudu besar gula
  • 700ml air paip
  • 500ml air masak
  • secubit garam
  • lemon dan daun pudina untuk hiasan

Cara-cara:
  1. Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air paip ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
  2. Dalam bekas lain campurkan nestea dengan air masak-kacau sebati.
  3. Masukkan no.2 ke dalam no.1 - kacau sebati.
  4. Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.
  5. Boleh dihias dengan hirisan lemon dan juga daun pudina
Sedap dinikmati sejuk...


6 comments:

ijayuji said...

Salam kak tun!! ingat2 kan balik kelakar betul, masa mula2 kak nor tyg ingatkan air teh tuuuuuuuuu hihihi...kes tak tgk resepi sampai abis kikikiki...

Rabiatun Adawyah said...

w'salam cayang. hihihi..betul la tu..akak pun sama masa Yani tayang dulu tu..ingatkan air teh..heheheh

Ayu said...

assalm tun, antik jelly nestea tun ni..kalau orang tak tahu memang macam air tea dalam cawan kan....memang unik ni..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum tun...
yg nie diana pun lom perna cuba lg.. mmg dah lama berangan nak buat tp smpi skg x buat2 lagi.. cantik kejadiannya tu tun.. suka tgk..

Rabiatun Adawyah said...

Kak Ayu: W'salam kak. Tun pun terasa antik kak..Lebih2 lagi tu cawan simpanan MIL, kenangan..Tun simpan elok tu kak..hihihi...

Rabiatun Adawyah said...

Diana: W'salam. samalah kita, belum sampai seru yer...Insya-Allah, nnt sampailah serunya nanti..hihihi..thanks ya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...