Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Monday, April 11, 2011

Ayam Bakar Blackpepper Bermayonis

Ayam ni Tun buat untuk dimakan bersama dengan Nasi Sinar Mentega..ayam ni siap diperap terlebih dulu, tp idea untuk nasi sinar mentega tu dibuat kemudiannyer.hihihi..tu yang terpaksa tambah Sambal Telur pula tu dan juga Sup Sempoi..hihihi..Untuk kali ni, Tun buat 3 bahagian whole leg chicken.Sedap...

Resipi dari Ros Onigiri, antara resipi ayam bakar yang pernah Tun cuba...tapi belum pernah letak kat sini..Minta izin yer Ros, akak nak letak resipinya kat sini pula..mekasih daun keladi...
AYAM BAKAR BLACKPEPPER BERMAYONIS
by Ros

Bahan-bahanye:
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil blackpaper
2 cm halia ( agak-agak je)
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah

Caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.

2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan
ayam tu)


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...