Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Friday, April 1, 2011

Chocolate Cheese Mud Cake

~Assalamualaikum~

Ni sebenarnyer N3 yang terlewat nak post. Actually Tun buat Kek ni sama date dengan Roti Kentang hari tu, tapi baru sekarang berpeluang nak letak N3. Penat sungguh..dah 2 weeks bz dengan order..Alhamdulillah syukur atas rezeki yang Allah swt berikan.
Okies, berbalik dengan kek ni, Tun suka rasanya sebab boleh kata rasanya very the chocolaty gituewww.. lain sikit dari kebiasaan kek. Walaupun ianya agak manis sedikit, tapi rasanya ngam dengan gabungan cheese serta serbuk badam. Makan sikit pun dah memadai...tapi klu dah makan , terasa tekak nak lagi..hehehhehe..
Lebih lama kita simpan, lebih sedap rasanya..tapi dinasihatkan sebaiknyer tidak menyimpan kek ni di dalam peti ais..kerana ia boleh jadi keras. Kalau nak simpan jugak, boleh tapi kena preheat ler dengan microwave plak..dan ia jadi lembut balik. Tun simpan gituew ajer kat luar fridge.

Resipi asal dari web mat Salleh, tapi Tun terlupa pulak nak save linknyer...huhuhu..gitu ler, klu nampak resipi yang berkenan, terus ajer save dan sambung buat kerja lain..tu yg buat termiss tuh.huhuhu.. salah satu resipi dalam simpanan juga ni... Jom layan resipinya..
Chocolate Cheese Mud Cake
Translate dan Olahan : Rabiatun @ Sweettouch

1 1/4 cawan serbuk badam
150g butter - lembutkan
160g cream cheese
2 tsp perisa kopi -Tun tak letak
2/3 cawan gula - lain kali nak keluarkan 1 tbsp
3/4 cawan biskut sponge fingers (6 batang) - dihancurkan
300 g dark chocolate - dicairkan
4 biji telur Gred B

untuk hiasan:
whipped cream
gula ising - untuk dusting

cara:
1). Grisskan loyang 22cm dan dust dengan 1 tbsp biskut sponge fingers dari resipi. (Tun dust guna gandum ajer). Pukul butter dan gula hingga gebu. Masukkan perisa kopi dan juga telur sebiji demi sebiji. Pastikan dipukul rata bagi setiap biji telur yer. Masukkan cream cheese dan pukul lagi hingga licin.

2). Masukkan baki biskut, serbuk almond dan juga coklat yg telah dicairkan tadi tu. Kaup balik hingga rata.

3). Bakar dengan suhu 180º C selama 50 - 60 minit atau sehingga ia masak. Kemudian biarkan ia sejuk di dalam oven selama 1 jam sebelum dikeluarkan dari baking pan. Ayakkan gula ising dan hias dengan whipped cream sebelum dihidang.


.

5 comments:

HomeKreation said...

Tuuuuuun, dapat seketoi pun jadi laaaa.... Along boleh bayangkan betapa sedap nya ni.....

Rabiatun Adawyah said...

Kakkkkk...boleh ajer..Memang seketoi pun dah puas hati dengan rasanyer..padat.. hihihih..Tapi Tun buat tak ingat plak, jeling2 cubit sikit..dan sikitt...hhuhuhuhu.. mekasih Along.

Ayu said...

Asalam tun,
sedap nampak chocolate mud cake ni..akak dah lama nak buat kek mud ni..tapi belum ada peluang..tak terbuat2..bak sini sepotong nak rasa kek tun ni..

Diana @ Melley Mey said...

tgk pun dah nmpk sedap... mcm terasa plak kesedapan choc tu taau.. hehehehe.. nak spotong... x tertahan rasa bla tgk kek nie..

Rabiatun Adawyah said...

Kak Ayu: W'salam kak, silakan kak..tun pun banyak kali juga tertangguh nak try..hihihi..br tercapai ler kak..amik ler kak..yg ada buah stoberi tue. :)

Diana: silakan Diana...try ..ihihihihh...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...