Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Wednesday, March 23, 2011

Custard TeaCake

~ Assalamualaikum~

Selamat petang, dah minum petang ker? Kalau belum, meh la minum sama2..hari ni kiter hidang kek kastard ni.
Pagi tadi jalan2 ker rumah Hasue, nampak dia tayang kek ni ler.. Lepas masak2 lunch, terus jer godek resipi yang Tun copy dari rumah Hasue. Kek ni memang mendapat pujian dari yang telah mencubanyer tau..Kata Hasue, mr hubby nyer pun suker bangattt kek ni. CMG pun kata ni antara kek yang paling sedap dia pernah makan tauuu..tu yg menambahkan lagi semangat nak mencuber tuh..
Anak bongsu Tun pun cakap sedap!

Takyah citer banyak lah ehhh, mintak izin dari Sue untuk tayang kat sini pula dan juga tuan empunyer resipi Kak Ida serta CMG yang telah rekemenkan kek sedap ni. Mekasih semua yer.. Tun nak kena out jap..ada benda nak wat ni..Daaaaa...
Custard TeaCake

BAHAN KEK :-)
125 gram mentega ~ Tun guna butter
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)-Tun guna tepung gandum ajer + 1 1/2 tsp baking powder
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
1/4 cawan susu segar ~ Tun tambah

BAHAN KASTARD :-)
(hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. :D) -Tun ikut buat 2 adunan utk filling
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Pa
dam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan p
utar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!
Wangi ajer semasa baked kek ni..


10 comments:

K.Nor said...

tun buat gak ya.. jom upload ke fb, mas, dayang n k.nor baru jer upload sana.. :)

DJ Dayang said...

nak pengsan dah nih!...haha

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Ramainya yang dah buat..tak leh tahan ni...

NoorMasri said...

waaaaa weeeeeeee......nak jugak rasa !

Rabiatun Adawyah said...

Kak Nor: waaaaa...mcm berjanji plak kan kak. Insya-Allah, nnt Tun follow. mekasih kak :)

Kak Dayang: hahahahaaaa..terkejut sbb ramai buat hari ni ehh kak.. akaknyer lagi la cun melecunnn :D

Nazrah: Jom...try ler :)

Kak Noor: meh la kak, ada lagi ni..sbb td Tun keluar, ada lagi 3/4 nih.

Ezadlieza said...

salam tun....wah dah sampai sini juga custard teacake ni...nak sepotongggggg....

Nieza said...

wahh kat sini pun ada juga kek ni...semua demam custard ni nk kena buat juga ni..

HaSue said...

wahhh..cun gilers.hihi..

Wanieyra said...

kat sini pun ada juga......mmg famous ni

LinRosly said...

Assalamualaikum Ada

Byk umah yg Kak Lin pergi buat Custard Tea Cake ni yg x sabar nak buat ni...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...