Carrot Pound Cake
by CMG
source: Kak Nor
Source : Rabiatun
Bahan: 125g mentega
2/4 cawan gula kastor - Kak Nor masukkan 1/3 cawan jer sbb K.Nor masukkan 2tbsp madu.
1/4 cawan gula perang (brown sugar)
2 biji telur gred A
1/2 cawan whipping cream (klu takde boleh ganti dengan susu cair)
1 tsp esen vanilla
3/4 cawan parutan lobak merah
1 genggam isi kacang pistachio - dicincang kasar (Tun letak sikit ajer)
1 genggam isi kacang walnut - Tun gantikan pistachio tadi tu dengan walnut
1 tsp ovalette- K.Nor tambah utk melembutkan tekstur kek
sedikit kismis- K.Nor tambah (tp Tun tak letak)
Cara:
Cara:
Panaskan oven pada suhu 175C. Lengser loaf tin berukuran (9 "x 4" x 3.5") inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lengser kertas minyak tadi.
2). Ambil 2 tbsp tepung dari resipi tadi dan gaul dengan lobak merah yang telah diparut hingga rata. Ketepikan.
3). Putar mentega bersama gula halus dan gula perang hingga putih, masukkan telur 1 persatu dan terus memutar hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan sederhana, masukkan esen vanilla diikuti tepung berselang seli dengan whipping cream (atau susu cair), hingga habis, kacau rata.
4). Tambah lobak merah, parutan kulit oren dan kekacang. Gaul sebati. Tuang dalam tin tadi dan bakar 45 minit atau hingga masak. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengahnya, jika lidi tadi keluar bersih, tanda kek anda telah masak.
5). Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaring sebelum dipotong. Sesuai untuk minum petang.
Cream Cheese Frosting
by Kak Nor
125g cream cheese
60 g butter (Tun letak 50g saja sbb habis stok)
60 g gula ising- diayak
Pukul cheese dengan butte hingga kembang dan masukkan gula icing dan pukul lagi hingga betul2 kembang dan gebu.
No comments:
Post a Comment