Monday, January 31, 2011

Jus Roselle

Pernah suatu ketika Tun tanya kak Nor camner nak buat jus Roselle...sebab ada nampak ianya ada dijual di pasar. ..cuma yang lainnya warna macam merah pekat dan sizenya yang besar dari roselle yang biasa Tun tengok..ntah ler ni species yang camner.

Rupanya takdela susah mana buat jus ni..just ceraikan setiap kelopaknya, cuci 2-3 kali..then rebuskan ajer. Masukkan gula. Tun masukkan gula lebih dan jadikannya seperti kordial untuk disimpan dalam fridge. Lagipun warnanya juga merah pekat. Bila nak minum, just tambahkan air ajer.
Hasil idea dari kak Nor, Tun juga ikut buat jem balance kelopak Roselle yang dibuat jus tadi tu. Just blend it hingga betul2 hancur. Campurkan dengan gula dan masak hingga pekat. Memangsedap rupanya jem Roselle ni, makan dengan roti, pancake dan kalau nak buat filling cake atau muffin pun sedap tau. Terima kasih buat kak Nor di atas tips dan idea. Lebiuuu..muahsssss...

No comments:

Post a Comment