Friday, January 28, 2011

Maggi Goreng Beriani

Lunch tengahari semalam, Tun cuma masak maggi goreng untuk kami 4 beranak. Bukannya taknak masak benda yang lebih berkhasiat, tapi disebabkan mee ni dah ready direndam dan ditoskan for our breakfast sebenarnya. Terpaksalah masak apa yang ada dulu..taknak membazir, kan. Sesekali makan maggi mee, ok la kan. Lagipun dah lama tak makan mee maggi. Yang buat tertangguh tu sebab dah ada kuih lain dan juga sandwich pagi tu.. hubby pun nak keluar cepat..tu yang tertangguhnya mee maggi tu kat drainer.

Ni ler hasil campak2 that day...guna rempah beriani mix hari tue..

Maggi Goreng Beriani
by
Rabiatun @ Sweettouch


3 peket Mee Maggi ( Tun guna yang kosong tanpa perisa)
2 ulas bawang putih - ditumbuk
4 ulas bawang merah - ditumbuk
1 keping isi ayam - diptg kecil2 dan diletak sedikit garam kunyit
3 ekor sotong- dipotong
3 tbsp sos tiram
3 tbsp rempah beriani Maggi Mix
3 tbsp cili kisar
2 pokok sawi - potong
sedikit cili api - jk nak pedas (Tun letak capsicum ajer)
sedikit garam

minyak masak untuk menumis

Cara:

1). Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga masak, masukkan bahan tumbuk. Kacau.

2). Masukkan rempah beriani dan sos tiram. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Kacau.

3). Masukkan pula isi ayam dan sawi. Masak hingga sawi layu.

4). Kemudian masukkan sotong. Biar seketika. Masukkan pula maggi mee. Kacau rata. Perasakan dengan garam.

No comments:

Post a Comment