Lagipun si kecik ni dah 2, 3 kali duk ulang bukak fridge nak makan jagung ni. Nak dibuat bubur, macam dah bosan dan macam tak jalan jek. Pikir2 teringat ada nampak resipi nasi jagung ngan cucur jagung kat umah Kak Nor. Apalagi..terus ler sekodeng.ahahah..
Ni hasil sekodeng tue....
Nasi Jagung. Thanks Kak Nor. Nak mintak izin tempek resipi kat sini ye.
NASI JAGUNG
4 cawan beras basmathi (ikut cawan sukatan rice cooker)
6 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan jagung (K.Nor guna jagung fresh >< 2 biji)
1 biji tomato ~ didadukan kecik2
5 biji bawang merah ~ ditumbuk
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2in halia ~ ditumbuk
2 helai daun pandan
2 sudu besar minyak sapi/marjerin
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis
3 kelopak bunga lawang
garam
- Basuh bersih beras dan rendam lebih kurang 1/2 jam. Toskan.
- Panaskan minyak sapi/marjerin dlm periuk rice cooker dan masukkan bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang. Tumiskan sekejap dan masukkan bahan2 yg ditumbuk. Kacau hingga bangkit bau dan pecah minyak.
- Masukkan daun pandan dan tomato. Kacau2 kejap dan masukkan beras.
- Kacau lg hingga sebati dan biarkan seketika baru lah dimasukkan air dan garam.
- Biarkan hingga mendidih baru lah dimasukan susu cair dan jagung. Kacau perlahan2 supaya semua sebati.
- Alihkan ke periuk td ke dlm rice cooker dan masak la hingga nasi tu masak.
Nasi Jagung ni ku gandingkan dengan Ayam masak Merah dan Kari Daging. Mula2 ingat nak buat Acar Timun Masak..tapi macam tak sempat jer..tu yang potong jer timun Jepun ni hahhh..hihihih.. Alhamdulillah..campak2 jer masak ayam dan kari daging tu, cukup rasa masinnya. Hubby ngan anak2 pun suka dan cakap sedap. Alhamdulillah...
No comments:
Post a Comment