Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Sunday, July 19, 2009

Singgang Sotong Kak Nor

Dish dinner malam ni..singgang sotong resipi dari Kak Nor MyR. Best..thanks kak, shared this.
Untuk ini, aku tambah cili api 2 bijik jer..sebab nak bagi rasa pedas2 sikit. Kak Nor, mintak izin copy paste resipi akak kat rumah kita ni ye.
Singgang Sotong Kak Nor
Bahan-bahan ( 4 - 5 orang makan )
500gm sotong
3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api)
1 biji bawang besar
1 in kunyit hidup
1/2 in lengkuas
2 btg serai - diketuk
3 kpg asam gelugur
daun kesum
secubit belacan
garam dan gula
500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah
Cara-cara
Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk (kalau guna periuk tanah lg umph..) dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa.
Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.
Bolehlah dihidangkan dan lauk ni sedap dimakan dgn ikan goreng dan sambal belacan.. Masa makan2 tu, tetiba Nabil cakap :"sedap, kan..ibu sotong ni. Nabil suka, rasa masam2 macam tomyam". Aku senyum jer sambil bagitahu "ni namanya singgang la abang". Aku pun suka hirup kuahnya..sedap sungguh...thanks Kak Nor..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...