Akhirnya aku buat jugak kerabu ni. Dari weekdays lagi ku tunggu tibanya weekend sebab nak gi cari pucuk daun selom ni...gara2 tergoda Kak Nor nyer resipi kat rumah dia hari tu.
Tadi lunch aku buat kerabu ni, tak sangka pulak semua suka termasuklah si kecik yang umur 2 tahun tu pun turut makan sama. Dinner pun si Nabil tanya lagi kerabu ni. Aku cuma tersenyum, dan janji akan buat lagi esok sebab lunch dengan dinner kena lain2 menu.huhuhu..
Terima kasih banyak2 Kak Nor..cedappp kerabu nih..Tun nak C&P ye kak, kat sini..leh yer..
Kerabu Daun Selom
daun selom ~ basuh bersih dan toskan
3 sudu besar udang kering (ganti dengan kiub ikan bilis)
1/2 cawan kelapa parut
3 ulas bawang merah
1 btg serai1 bj cili merah ~ nak lebih pedas tambah jer cili padi
1/2 besar lada hitam serbuk
1 bj limau nipis
garam dan gula secukup rasa
Hiris daun selom dan ketepikan.Goreng kelapa parut dan udang kering (goreng tanpa minyak). Tak perlu goreng lama, sekejap jer.Tumbuk bahan2 yg digoreng td bersama bawang merah, serai, cili merah/cili padi.Masukkan bahan2 yg ditumbuk ke dalam bekas daun selom.Masukkan juga serbuk lada hitam, perahan limau nipis serta garam dan gula secukup rasa.Gaulkan hingga sebati dan boleh la dihidangkan.
Kaedah ke2:
Tumbuk kesemua bahan2 ~ kelapa parut, udang kering, bawang merah, serai dan cili.Lepas tu goreng (tanpa minyak) bahan2 yg ditumbuk dan masukkan serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.Jgn goreng terlalu lama, tutup api dan masukkan ke dalam bekas daun selom yg dah dihiris.Masukkan perahan limau nipis dan gaul hingga sebati.
## kalau suka boleh masukkan sedikit belacan yg dibakar, dan tumbuk sekali dgn bahan2 yg lain.
Untuk resipi ni, aku gantikan udang kering kepada 1/2 kiub ikan bilis.Tak berani nak letak udang kering memandangkan hidungku berdarah kembali last Friday. Agak2 mesti lagi wangi bila letak udang kering, kan.huhuhu..
No comments:
Post a Comment