Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Wednesday, June 1, 2011

Rasberry Kristal Jelly

~Assalamualaikum~
Dah naik tengahari dah ni..tentu kawan2 semua tengah memasak ehhh..Kami sekeluarga dah siap makan tengahari..awal la plak hari ni, kan..Alkisahnyer hari ni Tun terbangun lambat..tadi dah bangun pukul 6.30pg, pentu Tun ntah camner boleh la plak tertidur balik sambil duk menarah bukit plak tuh..Tun pun tak sedar..huhuhu..kain memang banyak ..lagipun dah berapa hari tak dilipat. Kelakar pun ada..boleh tertidur..huhuhu..tak pernah2 jadi camtu..hehehe.. Dah set dalam kepala, pukul 7.00pg baru nak start buat bekpes..Maklumlah kan, cuti sekolah ni tak perlu masuk dapur awal pg sangat..hihihi...Hubby pun turut tertidur dengan anak2.

Hampir pukul 9.00pg tersedar balik..huhhu..sudahnya Tun masak ajelah untuk lunch terus..senang..hihihi..budak2 makan roti dengan bubur jagung yang Tun masak malam tadi jer untuk breakfast..hehehe..Senang kerja makcik kantin hari ni.. Dah tenang2 sikit ni, budak2 pun dah kenyang, duk lepak2 sambil tengok movie kat tv tu..Tun search plak kuih untuk dijadikan menu petang nanti..Apalaaa agaknyer Tun nak masak petang nanti yekk..Idea pun memang dah kureng sikit ni..huhuhu..
Tengok ler tu, melepek jer kan? huhuhu..salah cari sendiri..huhuhu..

Okies, berbalik citer pasal jelly yang Tun buat pagi semalam.. sambil2 buat breakfast juga ni..sambil2 merendam bihun, Tun masak jelly ni..Memang jakun betul lah..sebab tak pernah main2 dengan jelly..jangankan yang buat sendiri, yang instant camni pun Tun tak pernah buat..huhuhu..Rasanya Tun dah silap terlebih air kot, jelly yang Tun sejukkan tak boleh nak stand elok..melepek ajer jadinya..huhuhu..malu betul nak tunjuk sini..hihihi..apapun rasanya tetap maintain ..sedap..Silap Tun juga, sbb nak cepat dan terlalu excited sangat, sudahnya...camnilah jadik..huhuhu..

Kes yang teruja ya amat dengan jelly yang kak Nor buat, tapi hari tu, hubby Tun belikanlah sekotak instant jelly ni..hehehe..lain kali nak cuba yang macam kak Nor buat plak ler gamakyer..huhuhu..

Jelly yang Tun guna..Lain kali memang kena ikut betul2 instructions kat belakang kotak tu..ni kenkonon nak cepat, main sukat ala kadar jer sukatan air..hehehe..mana nak jadi elok..hahaha..kan dah kena sendiri..hehehe


Rasberry Kristal Jelly
bahan:
  • 1 kotak (90g) Kristal Jelly Brand Nona (perisa Rasberry)
  • 2 cawan (400ml) air
Cara:
  1. Campurkan serbuk jeli dengan air.
  2. Kacau dan didihkan sehingga larut.
  3. Tuang ke dalam acuan.
  4. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit.

3 comments:

Deliah's Deli said...

jelly tu ada lg? sedap je bl dah letak buah2 mcm tu :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

janji sedap Tun...

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya
;)

http://www.zuwairiaiman.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...