Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Thursday, June 23, 2011

DONUT BALL II LAGI...

 ~Assalamualaikum~

Tun buat sekali lagi Donut Ball resipi dari Kak Dayang yang comeyyy tu ler..hihihi...Tun buat ni di atas permintaan anak2 sebagai kuih untuk minum petang. Kali ni Tun buat size kecik2 jadi dapat banyaklah jugak lebih kurang 45+- bijik..Best.
Tun buat ni semasa iklan Telenovela Marimar tadi..masukkan semua bahan dalam periuk roti dan biarkan Bibik Melayu yang kerjakan selebihnya tu..sedang elok habis telenovela, Tun bentukkan doh td tu dan goreng. Kul 5ptg, budak2 dah boleh makan donut ni. Senang, kan..hihihi...Salah 1 kuih yg mudah dan cepat disediakan..beshhhh... Thanks kak Dayang. Minta izin kopipes sekali lagi yer kak..hehehe..
 Jom makan ni..panas2 lagi nih...Kak Dayang ngn Izah kalau nak join pun boleh ni..meh la singgah sekali..hehehe...
Donut Ball (Resepi II)
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
source: Rabiatun @ Sweettouch
bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
  • 2  1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 air suam (direndam hingga berbuih)
  • 1 sudu kecil ovallette
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1/3 cawan air / susu segar (-/+)
  • gula saduran
  • **(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)
Cara-cara :
  1. Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  5. Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.
Note:
Tun uli doh menggunakan BM..untuk yis dan air suam tu, Tun buat dulu. Sementara tunggu keluar buih2 pada bancuhan yis, Tun sediakan bahan lain ke dalam periuk roti. Last sekali baru Tun letak bancuhan yis tadi. (ok jugak kita bancuh yis dengan air suam tu dulu, sekurang2kurangnya kita tahu yis tu berfungsi dengan elok ke tidak).

14 comments:

Mas said...

akak..best kan donut ball ni..
lembut gebu jerk...
hmm..tak nak ajak mas sekali ke...

izahdaut said...

Nak jugaakkk.. Ooo akak kat ampang ye. Sama la saya pun. Boleh la kongsi sikit donut tu ye kak. Hehe

Rabiatun Adawyah said...

Mas: best kan Mas..meh la Mas sekali..ramai2 baru sonok..hihihi..

Rabiatun Adawyah said...

Izah: yer..kat Ukay Perdana ni..Izah kat mana? jiran jer kot kiter ni ehhh..Meh la ramai2, bwk roti pisang tu sekali..hehehe...Mas kena bawak sosej roll dia tu dah..heehe..

DJ Dayang said...

laaa...apasal x koling2 td nya....akak dok tunggu jer jemputan minum ptg nih....huhu. telan liur jelah...geram nengok donat mu yg mulat2 itew..buat lg tun, kali buat byk2...leh ler jiran kat ampang n subang nk gader2...mek jah nak bwk mapin skali tu ha...ekeke

Anna Qawina said...

salam kak...kiranya ni Donat Marimar le ya..hehe
nak tanya..air tu mmg akak boh semua yg ikut rsp tu ke? hehe..tak lembik?
eh..balik dulu yer..ambik donat 5 6 ketul je ni..hehe

Rabiatun Adawyah said...

Kak DJ Dayang: dah jemput akak tadi tue..hehe..insya-Allah nanti kiter pakat gader2 ehhh kak..nak suh pakar mapin tu buatkan mapin special yer kak..hehehe...
Dah suker sangat dah dgn resipi akak ni..hihihi..tq kak

Sue said...

teringat donut ball yang dicuba aritu, tapi x cantek cam ni

Rabiatun Adawyah said...

anna: w'salam..yer..memang akak ikut ajer sukatan air tu (akak letak fresh milk). Yang buat mula2 tu agak lembut juga..yg kali kedua wat ni just nice..maybe kandungan telur tu pun mainkan peranan ler kot..telur kali ni kecik sikit..hihihi..
silakan Anna...join sekali ehhh Anna..nasib baik cepat singgah..hehehe...

Rabiatun Adawyah said...

Sue : ooo..dah pernah wat yer...gebus kan Sue. Sy wat mula2 tu tak mulat2 elok juga Sue, kali kedua wat br nampak ok sikit. :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum tun...
comelnya donut tu tun.... gebu jer diana tgk... diana lom perna lg cuba buat donut ball nie.. anak2 pasti suka makan nie..

..::tarabozu::.. said...

assalamualaikum..
...nak lak lah esok pg utk bekpas.. cam menarik jer ni..anak-anak mesti suka ni..

Rabiatun Adawyah said...

Diana: W'salam. terima kasih..kali 2 buat baru nampak ok sikit..hihihi..sbb buat kecik2 sikit dari yg pertama kali tu.
Try ler..anak2 Tun pun suka..Tun masa menggoreng pun 4, 5 bijik makan tak sedor..hihihi...

Rabiatun Adawyah said...

tarabozu: w'salam..nak panggil apa ni yer..hihihi..
try la..sedap tau donut ni gebus..Sy sprinkle dgn icing sugar ajer ni..hihi..selamat mencuba dan berjaya yer.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...