Kepada sesiapa yang nak cuba, kat bawah ni ada aku sertakan resipi seperti di sini:
Durian Ice-cream
Bahan:
125 g coffeemate creamer powder
250 ml susu segar
50 g gula kastor
250 g isi durian
Cara:
- Bancuh coffeemate, gula dan susu segar. Kacau dengan wisk hingga semuanya sebati. Bekukan 4-5 jam atau sehingga 3/4 beku.
- Isi durian dihancurkan dengan menggunakan garfu. Hancurkan hingga ia jadi seperti paste durian. Jika nak lebih halus, boleh juga guna tapis aluminium dan lecek dengan menggunakan sudu.
- Apabila aiskrim tadi sudah beku, keluarkan dan pukul dengan menggunakan mixer. Pukul dengan kelajuan yang tinggi selama 10 minit atau sehingga ia jadi double volumn dan agak pekat serta gebu.
- Setelah itu, masukkan puri durian, dan pukul lagi sehingga ia sebati selama 1-2 minit. Kemudian, bekukan sekali lagi semalaman.
No comments:
Post a Comment