Resipi dari Kak Nor SG...tapi Tun tak letak udang seketoi2 atas cucur ni..sebab Tun cuma guna isi udang kertas sahaja sebab takde udang size agak besar. Insya-Allah next time Tun nak buat style letak atas tu plak..memang lama dah teringin nak buat . Jadi Tun masukkan terus 1 mangkuk isi udang ke dalam adunan cucur dan perap 1/2 hour..baru digoreng.. Hasilnya tetap tidak mengecewakan..sedap dicicah homemade cili sos..Best!Buat Kak Nor yang sudi berkogsi resipinya..terima kasih banyak diucapkan...Minta izin Tun letak resipinya kat sini yer. Bolehla Tun buat lagi dan lagi...sebab cucur ni juga peberet Mr Hubby ..hehehe..
CUCUR UDANG
resipi : K.Nor@SecubitGaram
sumber: Rabiatun
Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 bj telur
1 sudu teh yis (mjauripan)
1 bj bawang besar ~ didadukan
daun saderi/daun bawang/kucai
taugeh
sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
1 sudu teh garam
minyak utk menggoreng
# udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan
Cara:
- Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
- Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
- Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
- Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak seekor udang sambil tekan2 sket (lap kering udang supaya masa menggoreng udang tidak meletup)
- Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
- Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
- Hidangkan dgn sos cili kegemaran.
Sedap Cucur Udang ni... ^___^
sedapnya makan cucur ni.. lembut je nampak
ReplyDeleteTun sedapnya cucur tu lama akak tak buat ,akak nampah udang tu bestnya
ReplyDeleteadusss...terlior dibuatnya... cicah dengan sos thai ni..pergh!! pengsannnn....
ReplyDeletebaru2 ni nak buat gak cucur udang tp malas nak defrost udang last2 buat cucur sayur jer.. mekasih tun sudi try resipi ni :)
ReplyDelete