Sunday, September 27, 2009
Chocolate Moist Cake II
Very simple design..sebenarnya aku lebih suka yang ni, simple saje. Tetapi, untuk MIL tu terpaksa ku penuhkan dengan saratnye sebab nak tutup kecacatan kek itu sendiri. huhuhuuu...
Wednesday, September 16, 2009
Chocolate Moist Cake
Untuk Chocolate Moist Cake kali ni, aku try deco guna ganache..dah puas ku survey macamana nak buat roses dari coklat.,yang penatnya, chocolate ganache tu kena tunggu keras sendiri then baru leh buat rosnyer..dahlah pagi ni aku masih lagi berkerja..masa untuk aku main2 dengan ganache ni kurang..so, tengoklah apa yang jadi. Tu pun tak siap sepenuhnya lagi sebab tak sempat, bahagian atas cake aku belum siap deco...nak take picture pun tak sempat tadi.
Kepala sekarang ni pun dah terasa weng..wengggg...kat office nih.huhuhuh...
Balik kang nak siapkan bahagian atasnya then nak buat lagi kek untuk Mummy ku yang tercinta.. special cake for her aku buat Peanut Butter Cake sebab my mom sukakan peanut butter.hehehehe..dan tambahannya 2 biji chocolate moist cake dan 2 biji marble cake..Ntah ler sempat wat ke tak ni.
Frambozen Kenari
Marble Shortbread II
Alhamdulillah, cukup jugaklah untuk MIL, Mummy dan juga 1 balang untuk diri sendiri...cukuplah tu kan.hehehe..lagipun masa dan keadaan tak mengizinkan untuk buat lebih2, tunggulah bila aku sudah balik dari kampung, leh lah buat lagi untuk dibeli pada jiran tetangga pula kan.hehehee....
Monday, September 14, 2009
Semalam tak tahu apa nak masak so redah jelah kan..lagipun memang nak cepat jer memanjang. Belek2 resipi dalam simpanan, terjumpa resipi cecahan telur rebus ni dari Kak Nor. Memang dah lama dalam list, cuma belum pernah try jer.
Sedap jugak rasanya, lain dari biasa2 kita makan..biasanya aku buat letak belacan..yang belacan ni resipi turun temurunlah masa kat kampung dolu2. mummy aku selalu gak wat seakan resipi ni kan.hehehe
Mintak izin kopipes yer kak Nor. Thanks sudi share resipi yang simple mimple lagi sodap camni.
CECAHAN TELUR REBUS ~ Nam-prik Khai Tombahan2:
2 bj telur rebus
5 - 6 biji cili padi merah dan hijau
2 sudu besar udang kering ~ dicincang kasar
5 ulas bawang putih ~ dihiris nipis
2 sudu besar sos ikan2 sudu besar air limau nipis
2 sudu teh gula pasir
Cara:
Layur cili api atas frying pan.Carikkan dgn garfu (ikut kak Nor gak-hiris2 dgn pisau jer)
Campurkan kesemua bahan2 lain termasuk cili td.
Curahkan atas telur rebus dan sedia dihidangkan.
Marble Shortbread
Sudahnya, pagi ni after sahur, aku buat lagi 1 adunan Marble Shortbread ni. Nanti aku, pastekan resultnya yer.hehehee...
Thanks, kepada semua yang banyak membantu, share tips dan semuanyer.
Biskut Almond
Dah banyak kali jugak buat biskut ni..sedap!. Anak2 pun suka, lagipun biskut ni kurang manis..tu yang sedapnyer tuh.hehehe
Juadah Berbuka Puasa Hari Ke-23
Abaikan jelah gambar yang tak cantik ni yer. Tengoklah udang tu pun penuh pinggan malas aku layan tak larat dah ni.huhuhuhu...sakit 1 badan rasanya.
Friday, September 11, 2009
Kedai Runcit Mummy dan Abah
Walaupun kedai ni takdelah besar mana, tapi cukup membuat hati kami gembira dan bersyukur kerana menandakan kesungguhan abah bersusah payah tercapai jua.
Dengan gandingan kami adik beradik tolong abah sikit2 sebab abah bukannya selalu ada kat rumah, ulang-alik dari Gua Musang ker Machang. Jauh gak tu...ambil masa 2-3 jam untuk sampai ke tempat kerja. Sebab tu kenkadang abah stay kat quarters kat Taman Wangi, Gua Musang bersama seorang lagi adik lelaki (Hafiz) yang juga bekerja kat sana.
So, adikku yang 3rd. (Saidatul Hamimah) kat kampung yang banyak membantu memborong barang2 runcit dan perjalanan kedai ni juga dibantu oleh 2 orang lagi adik lelaki (Halim dan Hakim) yang telah tamat belajar. Semoga kedai ni menambahkan rezeki dan juga menjadikan kami bersyukur serta semoga ikatan kekeluargaan kami makin kukuh bersatu. Insya-Allah.
Kad Raya Dari Teman2 Bloggers
Ini pula dari Ann yang tengah rancak buat bizz kuih raya tu. Thanks Ann. Selamat Hari Raya buat Ann sekeluarga. Maaf Zahir Batin yer.
Sosej Roll II
Sosej Roll
Bahan:
6 batang sosej
6 keping roti sandwich
1 biji telur
1 tbsp tepung gandum + sedikit air - dibancuh
1 1/2 cawan nestum (boleh juga guna cornflakes yang diramas skit)
Cara:
1). Celur sekejap sosej dan toskan.
2). Gelek roti menggunakan rolling pin sehingga nipis. Jika menggunakan roti yang agak kering, elok roti itu dikukus sekejap, kerana roti yang kering agak kurang cantik bila digulung. Aku selalu menggunakan roti Gardenia.
3). Ambil sosej dan letakkan atas roti, gulung kemas. Sapukan sedikit bancuhan tepung dihujungnya. Ulangi proses ini hingga habis.
4). Pecahkan telur, kacau dan tambah secubit garam (jika sosej itu sudah masin, tak perlu tambah garam)
5). Celupkan roti yang telah siap digulung ke dalam bancuhan telur. Pastikan seluruh roti diselaputi oleh telur.
6). Kemudian masukkan pula roti itu ke dalam nestum. Biar semuanya diselaputi dengan nestum. (Jika suka tebal, boleh diulangi dengan mencelup ke dalam telur, then ke dalam nestum lagi sekali). Ulang hingga habis.
7). Bolehlah digoreng dengan api yang sederhana. (Jika terlalu panas, roti tidak rangup dan nestum diluarnya akan hangus dan pahit). Cara ini akan menghasilkan sosej roll yang rangup dan wangi. Sedap dimakan dengan mayonis dan sos cili.
Monday, September 7, 2009
Badak Berendam Inti Kacang Merah
Nampak tu intinya...kacang merah. Hari tu ada makan MIL buat, dia letak gula melaka..kali ni aku letak isi lain..sajer nak test...hehehee...
Juadah Berbuka Puasa Hari ke-11
Ketam Bercili
Untuk resipi ni, nanti aku letak sebab takdan sangat nak ngadap computer ni lama2 hari ni, banyak kerja duk que untuk disettlekan. Insya-Allah, aku akan pastekan resipinya.
Juadah Berbuka Puasa Hari ke-10
Jus Kurma Bersusu II
So, untuk mengelakkan expired, aku buatlah jus ni dan apa2 yang menggunakan fresh milk. Sesiapa yang nak try leh tengok kat sini yer.
Atas permintaan, aku paste kat sini sekali lagi resipinya yer.
Jus Kurma Bersusu
Bahan:
1/2 kotak susu segar Magnolia
10 biji buah kurma - dibuang biji dan dibersihkan
1 cawan air panas
beberapa ketul ais
sedikit gula - optional
Cara:
1). Rendam buah kurma dalam air panas 15 minit.
2). Kisar buah tersebut bersama airnya tadi hingga hancur. Masukkan pula ais dan kisar lagi.
3). Masukkan susu segar dan kisar sebati.
4). Sedia dinikmat.
Pasta Goreng Dan Jagung Stim
Creamy Chicken Soup
Juadah Berbuka Puasa Hari Ke-9
Untuk resipinya. nanti aku pastekan kat sini..
Asam Pedas Ikan Duri
Bubur Jagung
Tuesday, September 1, 2009
Juadah Berbuka Hari ke-8 Berpuasa
Cucur Sayur Ikan Bilis
Balik sini semalam, bertolak dalam pukul 11 a.m, singgah Sungai Besar jap..ronda2 cuci mata. Sampai rumah dah pukul 3 petang. Hubby pulak berkejar pergi site. Apalagi, nak senang aku cuma masak nasik lemak, drummet salut tepung goreng, cucur sayur ikan Bilis dan air bali. Resipi ni juga boleh didapati di sini.
Bahan: 1 family - 4-5 orang
Air Barli
Air Barli
Bahan: 1 family
1/2 peket barli
1 jug air
gula secukup rasa
Ais
Cara:
1). Cuci bali hingga bersih. Toskan.
2). Masukkan dalam periuk bersama air dan rebus sehingga bali agak kembang.
3). Bila dah kembang dan lembut, ambil 1/3 dari biji bali tersebut dan blend hingga hancur.
4). Masukkan balik bali yang diblend ke dalam periuk tadi. Jika nak banyak boleh tambah air.
5). Masukkan gula secukup rasa. Masak hingga gula hancur.
6). Sejukkan sedikit, barulah dituang ke dalam gelas dan letas ais. Sedia diminum.
Roti Jala dan Kari Ayam
Roti Jala
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
5 sb susu tepung
1 biji telur
beberapa titik pewarna kuning
1 st garam
1). Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.
2). Perap dalam 1/2 jam. Sediakan kuali & acuan roti jala untuk menjala di atas kuali leper.
3). Jala dengan api perlahan lebih kurang seminit. Boleh dimakan dengan kari ayam.
Lemon Yogurt Jelly
Bahan-bahan ( 5 )
- 10g gelatin
- 100ml lemon jus-dr buah lemon (aku kurangkan jadi 80ml)
- 6 sudu besar plain yogurt (aku tambah jadi 8 tbsp)
- 6 sudu besar gula
- 300ml air (aku kurangkan 250 ml)
Cara-cara:
- Campurkan gelatin dgn 1 sudu besar air. Kacau dan ketepikan
- Masukkan yogurt, gula dan air ke dalam periuk. Biarkan mendidih. Kemudian padamkan api.
- Masukkan pula jus lemon dan gelatin tadi. Kacau sehingga sebati. Masukkan ke dalam bekas yg sesuai. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga keras.
Aku ikut resipi ni mula2..rasanya agak masam jugalah bagi ku. Tapi next time nak kurangkan dan tambah ikut yang aku update seperti di atas...tengok apa jadi pula. Tungguuuuu.....
Tepung Pelita
Untuk resipi ni, aku menggunakan resipi Yani MyR..sedap dan mudah menyediakannya. Thanks Yani, mintak izin C&P yer..
Tepung Pelita
Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan gula
- 5 cawan air
- 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
- 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
- 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
- sedikit kapur dan sedikit garam
Cara-cara
- Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
- Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
- Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
- Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
- Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
- Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
- Sejukkan