Monday, September 7, 2009

Badak Berendam Inti Kacang Merah

Aku tak pernah buat Dessert ni..tapi aku suka makan dan aku tak tahupun resipi asal badak berendam ni macamana. So, aku main taram jelah letak inti kacang merah...Alhamdulillah...nasib baiklah juga semua suka, takdelah membazir, kan.
Nampak tu intinya...kacang merah. Hari tu ada makan MIL buat, dia letak gula melaka..kali ni aku letak isi lain..sajer nak test...hehehee...

6 comments:

  1. this dish is like our chinese " Tang Yuen". but we use ginger syrup instead of santan. for the inti, we will use black sesame paste, kacang tumbuk, kacang merah, and lotus seed paste. sometimes, we eat "Tang Yuen" with bubur kacang merah. hahaha...

    ReplyDelete
  2. ooo...sama yer. I pernah makan jugak tu, sapa yang bawak offic, i tak ingat. Sedap jugak.Tapi ni maybe Malay version with coconut milk called Badak berendam. hehehe..i mula2 dengar nama terasa pelik jugak. macam orang lain jugalah kan dengar nama kuih2 Kelantan pun terasa pelik kan.hehehehe

    ReplyDelete
  3. kak tun...bwtul ler tu badak berendam ...ann kalau kuih bulat² n ada kuah santan canggini...ann panggil badak berendam jer tak kira ler intinya apa

    ReplyDelete
  4. ooo..meaning, ada macam2lah intinyer yer..hehehehe..jakun skit, tahu makan jer.muahahaha

    ReplyDelete
  5. soalan untuk akak kiter yg suke memasak.. naper namenyer badak berendam..??? kalu cucur udang ada udang..he3..

    ReplyDelete
  6. ntahler...akak pun musykil gak ni..muahahahaa..apapun sedap rasa kuih ni...akak dan keluarga pun suka. Insya-Alla klu ada masa akak akan paste resipi kat sini.

    ReplyDelete