Tuesday, September 1, 2009

Cucur Sayur Ikan Bilis

Last weekend, balik berbuka puasa dengan family my hubby. Yelah, kan..cuti merdeka day, time nilah amik peluang nak beramah mesra dengan keluarga belah hubby pula. Lagipun nanti beraya kat kampung aku this year. Rasa2nya dah banyak kali balik kampung hubby..maklumlah dekat jer.
Balik sini semalam, bertolak dalam pukul 11 a.m, singgah Sungai Besar jap..ronda2 cuci mata. Sampai rumah dah pukul 3 petang. Hubby pulak berkejar pergi site. Apalagi, nak senang aku cuma masak nasik lemak, drummet salut tepung goreng, cucur sayur ikan Bilis dan air bali. Resipi ni juga boleh didapati di sini.

Cucur Sayur Ikan Bilis
Bahan: 1 family - 4-5 orang
1 1/2 cawan tepung gandum - boleh ditambah
2 pokok kangkung - potong kecil2
2 pokok daun bawang dan daun sup - potong halus
1 biji kentang - dipotong jejari
1/2 biji bawang besar
1/2 biji capsicum (boleh ditambah dengan cili merah atau hijau)
1 genggam ikan bilis - dibersihkan dan ditoskan
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam secukup rasa
air secukupnya

Cara:
1). Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar. Tuang semua bahan kecuali air.
2). Kacau sebati. Pastikan sayur nampak banyak dari tepung.
3). Tambah air dan kacau sebati. Agak2 pekat dan tidak terlalu cair.
4). Panaskan minyak dan goreng dengan api yang agak besar supaya ia rangup. Tapi jangan sampai tidak masak pula.
Inilah Sos Istimewa ku ituewwww..boleh juga dilihat di sini.
Sos Istimewa
Bahan : 1 mangkuk
5 tbsp cili kering yang dikisar
4 tbsp cuka
6 tbsp gula - agak2 klu manis kurangkan
1/4 tsp garam
1/4 cawan air
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus

Cara:
1). Masukkan semua bahan dalam pot, dan panaskan hingga gula hancur.
2). Kacau sentiasa supaya ia sebati.
3). Rasakan manis dan masamnya. Jika sudah ok, tutup api.

Memang aku selalu buat sos ni. Ini pun aku create sendiri masa bujang2 dulu. Time nak makan dengan popia. Inilah pertama kali aku cuba sendiri masa zaman anak dara - pandai2 jek.muahahaha...

No comments:

Post a Comment