Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Tuesday, November 29, 2011

RICH BANANA BREAD

Assalamualaikum...semua..Kembali bersiaran nampaknyer...huhhuu...Agak kebizian sebulan dua ni..Apapun Tun cuba curi2 masa untuk update blog kesayangan ni. Layan dulu N3 tertunggak ni..Tun buat ni beberapa bulan lepas kalau tak silap. Siang tadi, pergi godek2 file kat x'ternal HD ada nampak picture ni...Tun tahu yang ianya masih belum di'N3'kan lagi. Malah...banyak lagi resipi dan masakan yang belum Tun post. Picture masakan yang belum di'N3'kan juga boleh kata bersusun-susun dan masih menunggu Q. huhuhuu...Harap sabar nooo....
Nih..nak citer sikit bab roti pisang yang sungguh sedap ni..hinggakan dah 3 kali Tun godek guna resipi ni. Rasanya yang sungguh sedap, mengingatkan Tun dengan kek pisang yang kat dalam paper cup yang selalu dijual di kedai2 runcit di kampung ....dolu2 masa kecik. Bagi Tun, ni kek pisang ler kan..ehehehee...Tapi biasalah kan..Mat Salleh panggil ni roti. Dah lama sebenarnya Tun berkenan dengan resipi ni..Kalau tak silap ada la 2-3 kali jugak Tun salin dari dapur Izah. huhuhu...tapi tak datang2 juga serunya tuh..huhuhu...Alhamdulillah akhirnya dapat jugak Tun buat. Walllaaahhhh...sekali buat, berkali2 nak buat lagi..Amboiii..hehehe...

3rd. time buat, bagi jiran 1/2, maklumlah..budak2 ni kalau kerap sangat, kureng ler plak...huhuhu...terpaksalah ibunya perah dan mencari idea serta sekodeng ke dapur teman2 blogger..Nasib baik ada kenkawan yang tak lokek berkongsi, kan..hihihi...Akhirnya, jiran turut mintak resipinya sebab anak2 dan hubbynya suka sangat..hehehe...
Resipi asal dari AllRecipe tapi telah diolah oleh Izah Daut. Hasil olahan tu, menjadikan kek pisang ni bertambah sedap. Alhamdulillah...Terima kasih banyak2 buat Izah..cayang diaaaa.!!! Minta izin letak sini pula yer..Bolehla akak buat lagi..Mekasih lagi sekali yer...

RICH BANANA BREAD
source: allrecipes
source : Izah Daut


Bahan:
1/2 cwn butter cair
1 cwn gula * izah letak 1/2 cawan 1 sb
2 biji telur
1 sk vanilla essence
1 1/2 cwn tepung
1 sk baking soda
1/4 sk baking powder *izah tambah
1/2 sk garam
1/2 cwn yogurt plain
1/2 cwn chopped walnuts *izah tak letak
1 cawan pisang lecek

Directions
  1. Panaskan oven 175 C. *izah guna suhu 180 C.
  2. Dalam mangkuk yang besar, satukan gula, butter cair, telur dan vanilla, yogurt dan pisang lecek. Sebatikan.
  3. Dalam mangkuk yang lain ayak tepung bersama baking powder, soda dan garam. Gaul rata.
  4. Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering.
  5. Gaul sekadar rata.
  6. Bakar selama 45-50 minit.
  7. Sejukkan di atas rak. Sedap dimakan suam2.

1 comment:

izahdaut said...

Kak tun, saya suke resepi ni. Moist n garing atas tu. Mmg best. Lain dari kek pisang biasa tu kan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...