Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Friday, April 29, 2011

Ikan Rangup dengan Sambal Bunga Kantan

Kisahnyer, hihihih..gelak dulu ler kan..apa daaaaa... Tun ni kan..main2 gelak plak..huhuhu...
Cik abang bagitahu kena balik lambat sebab nak ke Seremban malam tu, kiter pun takde la masak banyak cuma panaskan balik lauk2 lunch tengaharinyer tu cuma tambah sayur ajer la kan. Memang gitu kalau time anak ada kelas malam, masak lunch tu terus reserve untuk dinner sekali..Jadi takdela Tun penat terkejar2 nak masak. Nak2 kalau Nabil ada kelas belah petang..Pukul 4 petang pergi hantar dia ke sekolah, pukul 6.30 nak kena keluar lagi ambik dia pulak.. Kul 7.30mlm, anak2 dah kena ready siap makan, solat Maghrib, ulangkaji Iqra' dan Al-Quran, Maths dan juga English...sebab Pukul 8mlm kelas dah mula...jadi tu yang buat kejar2 dan tak sempat nak masak..Jalan senang reserve ajer la terus dish for dinner masa masak untuk lunch tu. hehehee..
Okies...berbalik kisah cik abang tadi yer..hehehe..Dah siap anak2 gi kelas kecuali Muqri ajer la..Dalam pukul 8mlm, hubby bagi tahu yang tak jadi lah nak gi Seremban sebab hari hujan lebat jadi cancel programnya..pukul 8.45mlm Insya-Allah sampai rumah...Kiter pun dengan cepat keluarkan balik ikan patin yang baru dimasukkan ke dalam fridge (cadang nak masak asam pedas tp tak jadi..hehehe) terus ajer teringat menu simple tapi sedap dari Along Roz..Nasib baik mudah ajer..nak2 bahan2 pun dah ready. Alhamdulillah, hubby sampai, makanan untuk dinner pun dah siap. Tun tak masak banyak, cuma 4 ketul ikan Patin ajer. Alhadulillah juga Cik Abang cakap sedap..hihihi..

Mintak izin yer Along, Tun tayang resipinya kat sini..untuk rujukan lain kali. Terima kasih di atas resipi yang best. Jika nak tengok versi English, boleh la singgah rumah AlongRoz yer. (^_^).

IKAN RANGUP DGN SAMBAL BUNGA KANTAN

Recipe By: Roz@HomeKreation
Hidangan 5 orang

BAHAN2:
1 ekor Ikan (+/- 1 kg berat)
Tpg Jagung
Cili Padi* (Nak pedas bubuh banyak) ~ Tun letak 5 bijik cili api hijau
2 biji Cili Merah*
2 biji Cili Hijau*
1/2 biji Bwg Besar*
2 ulas Bwg Putih*
1 btg Serai*
1 btg Bunga Kantan* (* blender)
1 Tomato - potong2
1/2 biji Bwg Besar - hiris
1 biji Limau Kasturi
Garam

CARA2:
1. Kelar2 ikan seperti dlm gambar di atas.
RAtakan garam atas ikan.
Golekkan ikan atas tpg jagung & goreng dlm kuali yg tak melekat.
Lihat gambar di atas - jgn guna minyak terlampau banyak utk mendapatkan ikn yg rangup.
Jgn alihkan ikan sehingga betul2 rangup utk mengelakkan ikan pecah.
Alihkan ikan & masak bahagian yg sebelah lagi.
Hidangkan dlm pinggan.

2. Panaskan minyak & tumis bhn2 yg de blender.
Masukkan garam, bwg hiris & tomato.
Masak sebentar sehingga bwg layu.
Hidangkan sebelah ikan goreng tadi dgn hirisan limau.

Sedap!..percayalaaahhh..hihihii...Insya-Allah lain kali buat lagi.. (^__^)



2 comments:

tun_telani said...

kak tun!! dr last week beli bunga kantan nk wat ni, tp x terwat..hihi... jgn layu dlm fridge tu dah laa..

Rabiatun Adawyah said...

Tun: heheheh..baik buat cepat Tun..hihihi..jgn jd mcm akak nih..guna yang dah kecut..wakakakaaa..nasib baik sedap.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...