Thursday, August 2, 2012

Iftar hari ke 12 Ramadhan

Assalamualaikum...menu Iftar semalam... Kerabu Daging. Kali ni Tun cuba resipi dari Kak Nor..Rasanya lebih kurang dengan kerabu Daging yang biasa Tun buat sebelum ni, cuma yang berbeza resipi dari Kak Nor ni kena bakar dulu. Tun punya resipi just direbus dengan di sapu sedikit kunyit pada daging. Begitu juga dengan kerabu sotong dan juga perut lembu..sedap..hihihihi..

Meh layan resipi mabeles dari kak Nor ni..sedap. Kena dengan selera Tun anak beranak. Alhamdulillah. Tadi sebenarnya risau juga, sebab ada bagi pada jiran sedikit..sedikit risau jika termasin sahaja..maklumlah masak tanpa dapat merasa ni kan..Tapi alhamdulillah dengan izin Allah semuanya dipermudahkan Allah dan rasa pun secukup rasa..Syukur Alhamdulillah. Terima kasih Kak Nor sudi berkongsi resipinya.

Oooppssss....lupa nak citer..Tun buat style Tun letak timun yang dibuang bijinya dan dipotong dadu, kacang panjang dipotong bulat. Tak letak daun pudina sbb takde stok. Meh tengok resipinya...

KERABU DAGING DGN MANGGA MUDA
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Dicuba : Rabiatun @ Sweettouch


Bahan:
350gm daging batang pinang
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu besar kicap


Cara:
  1. Perap daging dgn kesemua bahan selama 1/2 - 1 jam.
  2. Bakar /gril hingga masak (boleh juga dimasak atas frying pan)
  3. Hiris daging nipis2 dgn kaedah melawan urat supaya daging tidak liat.
  4. Ketepikan.
Bahan lain:
1/2 biji bawang besar ~ dihiris nipis
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
2 batang serai ~ dihiris nipis
5 - 7 biji cili padi ~ dihiris
1 biji mangga muda ~ disagat halus
1 sudu besar cili serbuk kasar
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1 biji limau nipis ~ diambil airnya
daun pudina ~ dicarik2kan
daun ketumbar ~ dihiris

Cara:
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan gaul.
  2. Masukkan pula daging yg dah dihiris tadi dan gaul lagi hingga sebati.
  3. Perapkan seketika baru lah dihidangkan.
* K.Nor tak letak garam sbb dah ada rasa masin dari sos ikan dan daging juga telah diperap dgn garam sebelum dibakar. Tun juga tak tambah garam dan rasanya sudah sedang elok. Insya-Allah.
SELAMAT BERPUASA

Fancy Cookies

Assalamualaikum.Semalam ada yang bertanya mengenai resipi fancy cookies yang pernah Tun buat dulu. Kepada adik Ery atau sufiariantiey@live.com.my boleh refer resipi kat sini yer. Resipi asal dari Cake Jurnal.
Vanilla sugar cookies:
Makes around 25-30 medium sized cookies.
300 grams (11 oz) granulated/caster white sugar
(OR 200 grams (7 oz) sugar and 100 grams (4 oz) of confectioners powdered sugar)
300 grams (11 oz) of unsalted butter, diced.
2 large eggs.
1 tsp of vanilla.
500-550 grams (18-19 oz) all-purpose flour, sifted.
Extra flour for kneading and rolling.

Step 1:
In a bowl or in the kitchen mixer with paddle attachment, mix the two types of sugar, vanilla and the egg. Add the flour and the butter and keep mixing just until the dough comes together.
Step 2:
Knead the dough lightly by hand on your flour dusted kitchen counter and wrap it well in cling film and put it in a plastic bag. Chill the dough for 2 hours.
I always roll out my dough on a sheet of parchment paper lightly dusted with flour and I set my oven to 325F (170C) when I bake cookies and place the baking tray in the middle of the oven. Depending on size I bake them from 15-20 mins. You want them to be light golden brown without being raw in the middle.
Royal Icing
2 eggwhites
2 lb icing sugar sifted (Not all may be used)
1 tsp lemon juice
Large bowl
Handheld mixer with hooks or kitchen mixer with paddle attachment
Cling film

Step 1:
Combine eggwhites and lemon juice in a large bowl. Add some of the sifted icing sugar to the mixture and start the mixer.

Step 2:
Keep adding icing sugar a little at a time. When the mixture looks like thick whipped cream and makes soft peaks when you push down the hooks/paddle in it, you can use it for piping.

Step 3:
When you have the soft peak icing, you start to only add 2 tbsp of icing sugar at a time because from now on the icing will get more and more stiff. When you can pull out small stif peaks the icing is ready. Cover the icing with cling film and a lid or wet cloth and store it in the fridge.
Yang ni order dari Aiza untuk besday bby girl beliau..terima kasih :)


Runny icing:
If you want to make runny icing for flooding cookies or making run-outs then take some royal icing (stiff made) into a bowl and start mixing it with water, a few drops at the time. Continue this until the icing it thin and liquid. It should be smoothing out when you lift the spoon. The mixing with the water will most likely cause many air bubbles in the icing, so it is always good to cover up the icing and let it “rest” for 30 min. Then give it a slow stir and you have reduced the amount of air bubbles in your icing.

Iftar Hari ke 12 Ramadhan

Pelengkap menu Iftar semalam..Udang Masak Lemak...versi campak2 jer ni.. Resipi sama jer dengan Gulai Udang..Leh tengok sini yer..

Wednesday, August 1, 2012

Iftar hari ke 11 Ramadhan



 Assalamualaikum..ni menu semalam jugak..Udang Garing Daun Kesom. Selepas teruja tengok kak Ummi tayang kat fb, pastu tambah lagi diikuti dengan kak Dayang plak tayang..huhuhu..tergoda habis..Alhamdulillah dapat mencuba juga akhirnya.hehehehe..tak sangka menu ringkas begini menghasilkan masakan yang sedap. Maceh Chef Kamarul..dan juga Kak Ummi yang sudi share..Macehhh....

UDANG GARING DAUN KESUM
Resepi: Chef Kamarul @ Majalah Saji
Sumber Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home dan dayang@dapurkusayang

Dicuba: Rabiatun

Bahan:-
500 gm udang (sederhana besar)
Minyak masak untuk menggoreng

Bahan Perap:-
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kari
1/2 sudu kecil lada hitam kisar
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam

Bahan Cincang:-
6 ulas bawang putih
3 cm halia
1 tangkai besar daun kesum
1 tangkai kecil daun selasih (*akak xda ni)
1 tangkai kecil daun kari
1 tangkai cili merah

Cara Memasak:-
  1. Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
  2. Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
  3. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
  5. Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  6. Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas....Memang enak seehhh! ^____^

Iftar hari ke 11 Ramadhan

 Ni menu simple berbuka semalam. Daging Goreng Sos Tiram. Jom tengok resipinya:

Daging Goreng Sos Tiram
resipi : Rabiatun @ Sweettouch

Bahan: (anggaran 1 hidangan untuk 5 orang)
300g daging - dihiris lawan ira dan dicuci bersih dan toskan.
1/2 labu bawang besar-dipotong bulat
1 biji cili merah - dihiris
4 biji cili api-dipotong serong
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos plum
4 batang kacang buncis - dipotong serong
1/2 cawan air
garam dan kunyit
sedikit minyak masak

Cara:
1). Daging digaulkan dengan garam dan kunyit. Masukkan daging ke dalam kuali dan tutup dengan tudung periuk. Biarkan dengan api sederhana.
2). Sesekali kacau daging supaya masak sekata. Apabila air hampir kering, masukkan sedikit minyak masak.
3). Goreng daging seketika tapi jangan terlalu garing.
4). Masukkan bawang besar dan juga cili. Diikuti sos tiram dan juga sos plum.
5). Masukkan air, supaya ia bergaul mesra. Kacau seketika sehingga kuah pekat..bolehla diangkat.