Tuesday, July 12, 2011

KUIH BOM

Assalamualaikum
 Selamat pagi semua yang sudi bertandang ke teratak hamba....Cewahhhhh...macam filem dolu2 plak ehhh...hihihihi...Pagi ni Tun buat Kuih Bom ni sebagai breakfast di samping Kuey Tiaw Goreng yang dihidang bersama Teh O panas.. Wallahhhhh....
Tun memang menggemari kuih bom ni, apatah lagi kalau digoreng sedikit garing...memang ler sedap sangat. Resipi asal dari AlongRoz.. Memang Tun dah lama simpan resipinya...Rasanya dah 2, 3 kali Tun salin..huhuhuh...sebab kuih faberet, kan...hihihi...Banyak kali nak try buat, tapi belum diizinkan Allah swt agaknyer..huhuhuh...Hari ni, Alhamdulillah...dapat juga merasa hasil tangan sendiri berpandukan resipi kakak tersayang ni. Intinya Tun dah sediakan awal, mula2 teringin nak buat inti kelapa, tapi malas pula nak ke kedai..Last2 Tun buat guna inti kacang hijau...Sedap sungguh...Untuk resipi inti Kacang Hijau boleh tengok sini yer.
Terima kasih banyak buat AlongRoz untuk resipi yang memang sedap...dapatlah Tun buat sendiri...selama ni duk beli ajer..inti pun tak banyak mana..kosong jer kat belah dalamnya..tapi duk beli jugak..hahahah..Minta izin letak resipi yer Along..Mekasih...Tun buat 2 adunan dan dpt 2 dozen...fuhhhh...puas hati makan..heheheh

KUIH BOM
(Makes a dozen)
recipe : AlongRoz
source: Rabiatun @ Sweettouch


INGREDIENTS:
  • 80g Sweet Potato - steamed & mashed 
  • 120g Glutinous Rice Flour 
  • 20g Plain Flour 
  • 35g Castor Sugar 
  • A pinch Salt 
  • 100ml Water 
  • Sesame Seeds - for rolling 
  • Coconut/Bean Filling

METHOD:

  1. Mix all ingredients to form a soft dough. 
  2. Divide into 12 balls. 
  3. Flatten each ball, place a ball of filling & wrap. 
  4. Roll onto sesame seeds. 
  5. Deep fry until golden. 
KUIH BOM 
resipi : AlongRoz
Alih bahasa & cara : Rabiatun @ Sweettouch


Bahan:
  • 80g ubi keledek - dikukus dan ditumbuk
  • 120g beras pulut
  • 20 g tepung gandum
  • 35 g gula castor
  • secubit garam
  • 100 ml air
  • Bijan secukupnya untuk salutan
  • Inti kacang atau Inti Kelapa

Cara:
  1. Campurkan ke semua bahan kecuali air. Kacau sebati guna wisk.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit. (Jangan masukkan kesemua sekali takut terlembik pula).
  3. Uli hingga jadi doh yang lembut.
  4. Bahagikan kepada 12 biji bebola.
  5. Ambil sebiji dan leperkan, letak intinya dan tutup rapat balik.
  6. Gelekkan kuih yang yang telah siap tadi di atas bijan. Ulang hingga habis kesemuanya.
  7. Panaskan minyak, dan goreng hingga perang. Toskan minyaknya.

Jom Breakfast sama...jom.. (>__<)


26 comments:

  1. Salam kak tu! nak beli bom 3 ketul! nak bom org2 kat dlm umah niii yg jakun2 hihihi...sedapnyerr! kuih kegemaran kita jugak ni kak, suke tergeget geget bijan dia tuuu :D mmg resepi along yg ni the best! tak meletup pon kan kak :D eeeeee nak buat jugak!!!

    ReplyDelete
  2. salam kaktun...saya pun tengah musim duk ulang makan kuih bom ni.hehehhe..bestnya..kuih fav saya gak ni...:)

    ReplyDelete
  3. Salam..sedapnya..meleleh air liur sy tgk gmbar kueh ni..ni feveret ni

    ReplyDelete
  4. Ijayuji: W'salam sayang..cukup ke 3 tu Ika..ada banyak ni, akak buat 2 adunan..hihihi...

    Oooo..sama kiter..ni kuih peberet gak ni..Betul tu Ikan, the best resipi..Sedap >__< Buatla Ika..hihihi..

    ReplyDelete
  5. Quinnie : W'salam..Wahhh, ramai juga peminat kuih ni kan..Akakn pun suka juga ni..hihihi..Jom mamam..

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. gedeboommmm!! eh..bunyi bom ke? haha..nak kuih bom..nak buat tak rajin..bkn malas..hihi

    ReplyDelete
  8. Dieya" W'salam..jomlah mamam sama..banyak ni..

    ReplyDelete
  9. kuih fav akak juga ..rajin Tun buat b'fast..sedap2 lak tu..

    ReplyDelete
  10. as salam, saya berkenannya dgn pinggan mangkuk putih tuan umah...beli kat mana ye

    ReplyDelete
  11. Kak tun... ada orang kata kalau buat kuih ni kena ati2 sebab dia mudah meletup... nampak kejadian elok aje nih...

    ReplyDelete
  12. Anna : meh la makan sekali..hihihi..tunggu tiba time ghajin plak..hihihi

    ReplyDelete
  13. Kak Sofea : meh la makan sama kak...ada banyak ni..hihihi

    ReplyDelete
  14. owh.. ada letak keledek rupanya.. tun tau makan je kuih bom ni. buatnyer x pernah.. hihi

    ReplyDelete
  15. Anonymous : Sila tinggalkan nama for next time ya..

    Pinggan mangkuk ni saya beli secara berperingkat..Ikut kat mana yang sy jumpa..Banyak juga tempat..sy nak nyatakan 1 persatu pun tak ingat sangat..sbb bila pergi mana2 jalan, dan nampak berkenan sy beli. Akojaya pun ada, Jusco..boleh try intai2 yer..

    ReplyDelete
  16. Cheq Sue : Try resipi ni sue, insya-Allah memang tak meletup semasa di goreng..Confirm..hihihi..

    ReplyDelete
  17. Tun Telani : yer Tun, cuba la resipi ni..sedap tau..sbb ada keledek bukan tepung semata.. hihihi..

    ReplyDelete
  18. Assalammualaikum Tun

    Suka kuih bom kalau inti kacang tp belum pernah buat sendiri . yg Tun buat ni letak keledek lagi sedap rasanya.

    ReplyDelete
  19. wahhhh..bestnya kuih bom kak tun..
    lama dah mas tak makan...
    nak sebiji....

    ReplyDelete
  20. Akak... baik2 kuih bom ni... sekali dia meletup .... dlm mulut... tak cukup satu...

    ReplyDelete
  21. Mamasya: w'salam. iyyerr,...sedap, kan...yang ni bg Tun sedapla..sbb ada ubi keledek..memang suka resipi ni..

    ReplyDelete
  22. Mas : sama lah kiter mas, masa akak buat initi hari tu, memang dah targetnak buat kuih ni sekali..tp tak dan nak buat, inti abih...godek lagi sekali intinya..hihihi..

    Cukup ker 1 tu Mas, akak sorang pun dah belasah 5 bijik nih..hihihi..

    ReplyDelete
  23. Che'iza: betul..betul...sekali ambik 1 bijik, berterusan tak berenti ..dah 5 bijik br akak tersedok..hahahah..

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Pagi Tun

    kuih bom nie mmg sedap,kak nur pernah cuba..lembut aje kan??

    ReplyDelete