Assalamualaikum
Selamat pagi semua yang sudi bertandang ke teratak hamba....Cewahhhhh...macam filem dolu2 plak ehhh...hihihihi...Pagi ni Tun buat Kuih Bom ni sebagai breakfast di samping Kuey Tiaw Goreng yang dihidang bersama Teh O panas.. Wallahhhhh....Tun memang menggemari kuih bom ni, apatah lagi kalau digoreng sedikit garing...memang ler sedap sangat. Resipi asal dari AlongRoz.. Memang Tun dah lama simpan resipinya...Rasanya dah 2, 3 kali Tun salin..huhuhuh...sebab kuih faberet, kan...hihihi...Banyak kali nak try buat, tapi belum diizinkan Allah swt agaknyer..huhuhuh...Hari ni, Alhamdulillah...dapat juga merasa hasil tangan sendiri berpandukan resipi kakak tersayang ni. Intinya Tun dah sediakan awal, mula2 teringin nak buat inti kelapa, tapi malas pula nak ke kedai..Last2 Tun buat guna inti kacang hijau...Sedap sungguh...Untuk resipi inti Kacang Hijau boleh tengok sini yer.
Terima kasih banyak buat AlongRoz untuk resipi yang memang sedap...dapatlah Tun buat sendiri...selama ni duk beli ajer..inti pun tak banyak mana..kosong jer kat belah dalamnya..tapi duk beli jugak..hahahah..Minta izin letak resipi yer Along..Mekasih...Tun buat 2 adunan dan dpt 2 dozen...fuhhhh...puas hati makan..heheheh
KUIH BOM
(Makes a dozen)
recipe : AlongRoz
source: Rabiatun @ Sweettouch
INGREDIENTS:
METHOD:
KUIH BOM
(Makes a dozen)
recipe : AlongRoz
source: Rabiatun @ Sweettouch
INGREDIENTS:
- 80g Sweet Potato - steamed & mashed
- 120g Glutinous Rice Flour
- 20g Plain Flour
- 35g Castor Sugar
- A pinch Salt
- 100ml Water
- Sesame Seeds - for rolling
- Coconut/Bean Filling
METHOD:
- Mix all ingredients to form a soft dough.
- Divide into 12 balls.
- Flatten each ball, place a ball of filling & wrap.
- Roll onto sesame seeds.
- Deep fry until golden.
KUIH BOM
resipi : AlongRoz
Alih bahasa & cara : Rabiatun @ Sweettouch
Bahan:
Alih bahasa & cara : Rabiatun @ Sweettouch
Bahan:
- 80g ubi keledek - dikukus dan ditumbuk
- 120g beras pulut
- 20 g tepung gandum
- 35 g gula castor
- secubit garam
- 100 ml air
- Bijan secukupnya untuk salutan
- Inti kacang atau Inti Kelapa
Cara:
- Campurkan ke semua bahan kecuali air. Kacau sebati guna wisk.
- Masukkan air sedikit demi sedikit. (Jangan masukkan kesemua sekali takut terlembik pula).
- Uli hingga jadi doh yang lembut.
- Bahagikan kepada 12 biji bebola.
- Ambil sebiji dan leperkan, letak intinya dan tutup rapat balik.
- Gelekkan kuih yang yang telah siap tadi di atas bijan. Ulang hingga habis kesemuanya.
- Panaskan minyak, dan goreng hingga perang. Toskan minyaknya.
Jom Breakfast sama...jom.. (>__<)
Salam kak tu! nak beli bom 3 ketul! nak bom org2 kat dlm umah niii yg jakun2 hihihi...sedapnyerr! kuih kegemaran kita jugak ni kak, suke tergeget geget bijan dia tuuu :D mmg resepi along yg ni the best! tak meletup pon kan kak :D eeeeee nak buat jugak!!!
ReplyDeletesalam kaktun...saya pun tengah musim duk ulang makan kuih bom ni.hehehhe..bestnya..kuih fav saya gak ni...:)
ReplyDeleteSalam..sedapnya..meleleh air liur sy tgk gmbar kueh ni..ni feveret ni
ReplyDeleteIjayuji: W'salam sayang..cukup ke 3 tu Ika..ada banyak ni, akak buat 2 adunan..hihihi...
ReplyDeleteOooo..sama kiter..ni kuih peberet gak ni..Betul tu Ikan, the best resipi..Sedap >__< Buatla Ika..hihihi..
Quinnie : W'salam..Wahhh, ramai juga peminat kuih ni kan..Akakn pun suka juga ni..hihihi..Jom mamam..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletegedeboommmm!! eh..bunyi bom ke? haha..nak kuih bom..nak buat tak rajin..bkn malas..hihi
ReplyDeleteDieya" W'salam..jomlah mamam sama..banyak ni..
ReplyDeletekuih fav akak juga ..rajin Tun buat b'fast..sedap2 lak tu..
ReplyDeleteas salam, saya berkenannya dgn pinggan mangkuk putih tuan umah...beli kat mana ye
ReplyDeleteKak tun... ada orang kata kalau buat kuih ni kena ati2 sebab dia mudah meletup... nampak kejadian elok aje nih...
ReplyDeleteAnna : meh la makan sekali..hihihi..tunggu tiba time ghajin plak..hihihi
ReplyDeleteKak Sofea : meh la makan sama kak...ada banyak ni..hihihi
ReplyDeleteowh.. ada letak keledek rupanya.. tun tau makan je kuih bom ni. buatnyer x pernah.. hihi
ReplyDeleteAnonymous : Sila tinggalkan nama for next time ya..
ReplyDeletePinggan mangkuk ni saya beli secara berperingkat..Ikut kat mana yang sy jumpa..Banyak juga tempat..sy nak nyatakan 1 persatu pun tak ingat sangat..sbb bila pergi mana2 jalan, dan nampak berkenan sy beli. Akojaya pun ada, Jusco..boleh try intai2 yer..
Cheq Sue : Try resipi ni sue, insya-Allah memang tak meletup semasa di goreng..Confirm..hihihi..
ReplyDeleteTun Telani : yer Tun, cuba la resipi ni..sedap tau..sbb ada keledek bukan tepung semata.. hihihi..
ReplyDeleteAssalammualaikum Tun
ReplyDeleteSuka kuih bom kalau inti kacang tp belum pernah buat sendiri . yg Tun buat ni letak keledek lagi sedap rasanya.
wahhhh..bestnya kuih bom kak tun..
ReplyDeletelama dah mas tak makan...
nak sebiji....
Akak... baik2 kuih bom ni... sekali dia meletup .... dlm mulut... tak cukup satu...
ReplyDeleteMamasya: w'salam. iyyerr,...sedap, kan...yang ni bg Tun sedapla..sbb ada ubi keledek..memang suka resipi ni..
ReplyDeleteMas : sama lah kiter mas, masa akak buat initi hari tu, memang dah targetnak buat kuih ni sekali..tp tak dan nak buat, inti abih...godek lagi sekali intinya..hihihi..
ReplyDeleteCukup ker 1 tu Mas, akak sorang pun dah belasah 5 bijik nih..hihihi..
Che'iza: betul..betul...sekali ambik 1 bijik, berterusan tak berenti ..dah 5 bijik br akak tersedok..hahahah..
ReplyDelete*tersedar
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletePagi Tun
ReplyDeletekuih bom nie mmg sedap,kak nur pernah cuba..lembut aje kan??