Assalamualaikum
Alhamdulillah, hari ni berpeluang menjamah cendawan goreng Hot & Crunchy resipi dari Kak Nor ni. Dah lama memikat kalbu, cuma hari ni baru dapat direalisasikan. Sedapnyer la haiiii...rangup! Cuma Tun takde serbuk cili, jadi Tun tukarkan serbuk cili tu dengan cili paste ajer dan tambah sedikit cajun serta cayenne.
Sebelum ni ada nampak Mas buat juga rasanya...jap, nnt Tun letak link yer. Harrr...jumpa pun..sini..Apapun terima kasih banyak buat Kak Nor share resipinya dengan kami semua. Sedap tau, rugi tak mencuba ni.. ^___^
CENDAWAN GORENG HOT & CRUNCHY
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch
Bahan2:
- 400 gm cendawan tiram
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 cup/bekas yogurt plain
- 1/2 sudu besar serbuk cili ~ lebihkan jika ingin lebih pedas
- 1 sudu besar serbuk cili kasar
- 1 1/3 cawan air
- 1 sudu kecil garam
- minyak utk menggoreng
Cara2:
- Siatkan cendawan ikut saiz yg dikehendaki.
- Basuh bersih dan toskan. Lapkan dgn paper towel sekiranya ada lg lebihan air pd cendawan.
- Bancuh kesemua bahan2 lain kecuali minyak hingga sebati.
- Panaskan minyak dgn api yg kuat.
- Bila minyak dah cukup panas, celupkan cendawan ke dalam batter dan goreng hingga masak/garing.
- Angkat dan toskan.
- Boleh lah dihidangkan dgn sos cili thai atau sos cili kegemaran masing2.
- Selamat mencuba :)
* proses menggoreng cendawan mmg perlu menggunakan api yg kuat supaya cendawan tidak menyerap minyak dgn banyak atau lebih dikenali dgn panggilan kembang minyak :)
nak sepinggan! :)
ReplyDeleteKak Nor: marilah kak join sama...sedap betul..tq resipinya yer kak..The Best! :)
ReplyDeleteSalam kak tun! kalau kak nor mintak sepinggan kita nak semangkuk wakakaka..sedapnyer! lama tak makan, tp semalam dag goreng cendawan tenpura dah tggl sikit cendawanyer :D
ReplyDeleteIjayuji : W'salam...bulehhhh..Meh sini meh..kiter mamam sesama...oooo...klu gitueww..kita kasi takau la plak ngn cendawan tempura tu..hihihi...mesti sodap tuh..
ReplyDeleteTak yah... tak yah bagi Ika kak.... Dia dah mkn dah cendawan semalam... Saya belum lagi....
ReplyDeleteAssalamualaikum..saya bru je tercebur dlm bidang ni..kagum dgn hasil tangan Rabiatun.
ReplyDeleteChe'iza: hihihi...takper2..jom meh kita makan..hihihi
ReplyDeleteChe'iza: hihihi...takper2..jom meh kita makan..hihihi
ReplyDeleteMawar Merah: W'salam...terima kasih..Sliakan yang mana berkenan... >__<
ReplyDelete