~Assalamualaikum~
"kashmir ki kali hoon main
mujhsay na rutho baabuji
murjha gayi to phir na khiloongi
kabhi nahi kabhi nahi kabhi nahi "
Wahhhhh...kita nyanyi2 dulu ehhhh..sebelum menikmati menu hari ni.. Ayam Kashmir resipi dari Kak Dayang ni. Saper tau ni petikan dari filem mana agaknyerrr? hehehehe.....dah ada pun jawapannya kat atas tue..heheehe...
Ayam Kashmir
by : Dayang Jack
bahan-bahan :
- 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
bahan A :
- 6 biji bawang merah (dihiris)
- 1/2 labu bawang besar (dihiris)
- 3 bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 batang serai (diketuk)
- rempah 4 sekawan
- sedikit daun kari
bahan B :
- 3 sb puri tomato
- 1 sb serbuk cili
- 2 sb rempah beriyani
- 2 sb rempah kari daging
- 4 biji tomato (dipotong kecil)
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak secukupnya (DJ campurkan dengan minyak sapi)
- 2 biji ubi kentang (dipotong)
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
- Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan setelah masak.
ayam kashmir ni memang best...
ReplyDeletemas pun dah banyak kali buat...
wah,sedapnya..siap ada lagu hindustan lagi tu.hehe
ReplyDeletemas.. wah akak jer yg lom buat2 lg yer.. huhuu..
ReplyDeletetun.. sedaaapnya ayam tu siap nyanyi lagu lagi gitu... hehehe