~Assalamualaikum~
Resipi Apam kentang ni Tun amik dari rumah kak Nor. Ni N3 bersiri ni yer..kalau ada yang berkenan tu, memang dah lama selamat dah kuih apam ni..nnt kiter buat lagi ekk. Tak boleh nak cerita panjang2 malam ni..sebab ada banyak benda menanti yang nak kena buat.
Minta izin dari Kak Nor untuk Tun letak resipinya kat sini. Terima kasih juga buat Seri atas resipi ni. Insya-Allah, Tun akan buat lagi apam ni. Best! Mekasih ^__^
APAM KENTANG
Sumber : Rabiatun @ Sweettouch
* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* pewarna hijau/pandan paste *kite taruk pandan paste
* 250 ml santan
Cara-cara:
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.
Yang ni mula2 kukus, agak kurang gebus dan agak padat sikit. Dah dekat last2 tu baru Tun dapat agak sifat2 apam kentang ni..hehehe..
Cara yang Tun buat:
- Tun ikut sampai cara2 no 5 kat atas tu..peram adunan selama 1 jam.
- Pastu, isikan adunan tadi 3/4 penuh bekas yang telah disapu dengan sedikit minyak.
- Then, Tun biarkan seketika adunan dalam bekas tadi lebih kurang 10 minit (adunan akan nampak berbuih2 sedikit)
- Pastu, baru Tun kukuskan adunan sehingga ia masak.
macam2 jenis kuih apam ni.. akk suke jer nak buat.. tpi bila fikirkan sapa nk makan.. tu yg tak mjadi2.. anak2 mmg tak leh harap nk mkn kuih camni.. huuuu
ReplyDeleteapam kentang ni sedap... saya suke
ReplyDeletekak mas pun suka apam kentang ni..
ReplyDeletesedappppp...
segala bagai jenis kentang kita suka kak tun, cuma blom ngetes apam ni je.... tergodaaaa.... ;)
ReplyDeleteDZana: kak Zana, buat ler separuh adunan untuk akak ngn hb ajer la klu gituew..hihihi...
ReplyDeleteIzah: yer Izah..kiter pun suker..sedap! hihihi
ReplyDeleteMas: same la kiter Mas, akak pun gemar buat dan makan..hehehe..mekasih
ReplyDeleteAna Wahid : hihihi..try ler Ana, sedap ni tauu..hihihi
ReplyDelete