Monday, May 30, 2011

Banana Chocolate Chiffon Cake Again....

Permintaan dari dak kecik nak makan Kek Lembut katanya..hehehee..rupanya menjadi kegemaran dak kecik kat rumah ni..hmmmm...Pernah buat sekali sebelum ni. Apalagi, Tun godek sekali lagi Banana Chocolate Chiffon Cake ni..tak sampai sehari, kek ni dah  licin..siibu dan siayah sempat makan sekeping sorang ajer..hihihi...takpelah, asalkan anak2 suka dan tak membazir buang merata2..tak kisahla kan. Syukur Alhamdulillah.
Terima kasih kepada Kak Ita yang telah introduced dan panjang2kan share resipi Kek ni kat FB, dan terima kasih juga kepada kak Rima untuk resipi yang mabeles ni. Insya-Allah, akan Tun buat lagi untuk kesekian kalinya. ^__^  Mintak izin C&P resipinya sekali lagi di sini. Mekasih ya.


BANANA CHOCOLATE CHIFFON CAKE
by: Rima
Source : Kak Ita
source : Rabiatun @ Sweettouch
  • 20g cocoa powder (I used koko black)
  • 60 ml hot water
  • 100g banana - mashed/ blender smooth
  • 35g of cooking oil
  • 1/2 tsp chocolate paste
  • 85g low protein flour (cake flour)
  • 1 tsp ground cinnamon (i used 1/2 tsp.. will use 1/4 tsp next time)
  • 1/2 tsp baking powder (I used double action baking powder)
  • 75g caster sugar
  • 5 egg yolks
  • 5 egg whites
  • 1/4 tsp salt
  • 75g caster sugar
Dissolve cocoa powder in hot water. Add bananas, cooking oil, chocolate paste. Stir well. Set aside.
Sift flour, cinnamon and baking powder (i sifted it 3x). Add sugar. Stir well. Pour the cocoa powder mixture a little at a time into sifted dry ingredients. Add in egg yolks. Stir well. Set aside. (I whisk sugar and egg yolks using stand mixer till pale.. add in cocoa powder mixture, bananas, oil and chocolate paste and continue to whisk at low speed.. Add batter into sifted dry ingredients)
Beat egg whites and salt until half inflate. Add sugar a little at a time and continue to whisk till stiff peak.
Add like 1/3 of egg white into chocolate batter and fold in gently and lightly.. add the rest of chocolate batter into egg white and continue to fold in gently.
Pour into 20 cm diameter ungreased chiffon pan (I used 22cm)
6. Bake in preheated oven of 170C for 70 mins

 Ni plak Versi Cara2 Kak Ita buat..

KEK CHIFON PISANG COKLAT
sumber : Kak Ita
Sumber : Rabiatun @ Sweettouch

Bahan A
20 g serbuk koko - ita guna Tudor Gold
60 ml air panas - Tun guna air sejuk ajer
100 g pisang - dilenyek atau kisar halus
35 g minyak masak - ita guna Mazolla
1/2 sudu kecil paste coklat - ita guna coklat emulco
75 gm gula caster
5 biji kuning telur

Bahan B
85 g tepung kek
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis - ita tak letak (Tun tak letak gak)
1/2 sudu kecil baking powder 

Bahan C
5 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam halus
75 gm gula caster

Cara:
  1. Larutkan serbuk koko dgn air panas. (Tun blend semua bahan A dan tak larutkan dulu pun serbuk koko tu..Tun masukkan ajer semua Bahan A dalam blender dan blend halus).
  2. Bancuh bahan A hingga sebati. Masukkan B yang telah di ayak dan gaul hingga sempurna.
  3. Pukul putih telur dan garam di C hingga kembang. Kemudian tambahkan gula castor dan pukul lagi hingga kental dan bertanduk.
  4. Ambil 1/4 bahagian putih telur dan gaulkan dgn adunan kuning telur dan sebatikan hingga rata.
  5. Masukkan semua baki putih telur dan gaulkan lagi adunan hingga rata semuanyer.
  6. Tuangkan adunan ke dalam acuan kek angel pan berdiameter 22 cm. bakar pada suhu 170C selama 70 minit. Ita bakar selama 1 jam suhu 160C mengikut kepanas oven. 
Gebus betul kek ni..lembab2 sikit. Jangan risau kalau kek seakan-akan basah diluarnya..Insya-Allah kat dalamnya masak.



No comments:

Post a Comment