Tuesday, May 31, 2011

Ikan Rangup dengan Sambal Bunga Kantan Lagi...


Menu ulang tayang ajer ni..Thanks buat AlongRoz di atas resipi yang sedap ni. Kali ni Tun buat menggunakan ikan Talapia Merah plak...sedap! Rangup jer ikan ni..sangat sedap digandingkan dengan sambal bunga kantan..wangiiii sesangat. Minta izin kopipes resipinya sekali lagi yer. Mekasih.

IKAN RANGUP DGN SAMBAL BUNGA KANTAN

Recipe By: Roz@HomeKreation

Source : Rabiatun @ Sweettouch
Hidangan 5 orang

BAHAN2:
1 ekor Ikan (+/- 1 kg berat)
Tpg Jagung
Cili Padi* (Nak pedas bubuh banyak) ~ Tun letak 5 bijik cili api hijau
2 biji Cili Merah*
2 biji Cili Hijau*
1/2 biji Bwg Besar*
2 ulas Bwg Putih*
1 btg Serai*
1 btg Bunga Kantan* (* blender)
1 Tomato - potong2
1/2 biji Bwg Besar - hiris
1 biji Limau Kasturi
Garam

CARA2:
1. Kelar2 ikan seperti dlm gambar di atas.
Ratakan garam atas ikan.
Golekkan ikan atas tpg jagung & goreng dlm kuali yg tak melekat.
Lihat gambar di atas - jgn guna minyak terlampau banyak utk mendapatkan ikn yg rangup.
Jgn alihkan ikan sehingga betul2 rangup utk mengelakkan ikan pecah.
Alihkan ikan & masak bahagian yg sebelah lagi.
Hidangkan dlm pinggan.

2. Panaskan minyak & tumis bhn2 yg de blender.
Masukkan garam, bwg hiris & tomato.
Masak sebentar sehingga bwg layu.

Hidangkan sebelah ikan goreng tadi dgn hirisan limau.

2 comments:

  1. Salam Tun :)
    Cam sedap jer ikan dgn sambal bunga kantan..blm cuba lagi

    ReplyDelete
  2. Mama Hawa: W'salam. try ler..sedap dan wangi ikan ni..hihihi... :)

    ReplyDelete