Saturday, August 29, 2009

Ikan Masak Taucu


Ini jelah hidangan berbuka we all hari tu...memang betul2 express!!! muahahahah...

Telur Bungkus Express

Telur Bungkus Express
recipe by Rabiatun

Bahan: (4 org)
2 biji telur - dipukul
1/2 peket daging kisar
1/2 cawan mixed vege
3 tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris
1 biji cili merah- dipotong dadu
2 ulas bawang merah-dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
1/2 labu bawang besar - dipotong dadu
beberapa hirisan capsicum - dipotong dadu
garam dan sedikit serbuk lada sulah

Cara:
1). Cuci daging kisar dan toskan. Kemudian tabur sedikit garam dan gaul sebati.
2). Panaskan kuali, dan dadar telur nipis2. Ketepikan.
3). Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga wangi, dan masukkan daging. Kacau hingga daging tadi masak.
4). Masukkan cili, capsicum, garam (jika perlu) dan serbuk lada sulah. Kacau sebati.
5). Masukkan pula hirisan daun sup dan daun bawang. Kacau sekejap, then tutup api. Toskan, jika ia agak berminyak.
6). Tuang inti tadi ke atas telur dadar, dan lipat kemas. Kemudian ambil pinggan hidang then terbalikkan. Siap dihidang.
Telur Bungkus yang ku masak masa kelam kabut. muahahahaha....
Atau boleh refer kat sini.

Hari ke-7 Puasa

Aku dengan semangatnya keluar 5 pm sharped dari office..sebab nak sediakan juadah berbuka. Sesampai di Shamelin, ya Rabbiiii....jalan jammed sesangat dari Shamelin hinggalah dekat Flamingo Hotel. Adushhhh...1 jam setengah (6.30pm) baru sampai rumah.
Berkejar aku nak masak. Dahlah maid cuma sediakan ikan kembung 5 ekor yang diletak garam kunyit, lauk lain tak dikeluarkan dari esbox..bengang juga aku, sabor jelah. Dengan dining table belum di susunatur lagi.
Pantas aku keluarkan daging kisar, mixed vege. Dalam kepala pantas duk merangka lauk apa nak masak. Ikan tu aku goreng 5 ekor dan 2 ekor dimasak taucu. Pastu buat pula telur bungkus versi pantas..huhuhuhu.. Maid dah masak sayur bayam. ok ler tu, membantulah jugaklah kan.

Friday, August 28, 2009

sagu

My peberet ni. Sagu gula melaka.

Kurma oh Kurma


Buah yang wajib ada bila time menjelang Ramadhan. Aku rasa buah kurma sekarang ni agak mahal jugalah.
Selain sedah dimakan begitu saja, kurma juga boleh dibuat jus, kek dan kuih. Cekodok kurma pun sodap.

Sagu Gula Melaka

Aku memang gemar kuih yang dibuat dari sagu. Hari tu, nak sangat makan sagu gula melaka. Aku bantai jer buat..padahal aku bukanlah expert sangat masak sagu main kacau2 atas dapur ni.

Apapun, akhirnya tercapai juga hasrat di hati nak makan sagu gula melaka versi tibai ni. muahahaha....
Alhamdulillah...sedap jugalah pada tekak ku ni..muahahaha... Kepada sesiapa yang berkenan, nanti aku letakkan resipinya yer..

Acar Timun dan Kobis

Ni aku nak letak resipi acar yang selalu aku buat. Bahan2 sama je dengan resipi orang lain tapi cara maybe difference.

Acar Timun dan Kobis

Bahan : 1 mangkuk
1 batang timun jepun
1/2 batang carrot
1/4 biji kobis - dihiris halus
1 biji cili merah dan cili hijau - dihiris halus
1 tsp biji sawi
4 tbsp cuka makan
sedikit air masak - jika perlu
garam dan gula - secukup rasa
Cara:
1). Potong timun Jepun 6cm panjang, belah dan buang empulurnya jika ada. Then potong memanjang. Semua sayuran hendaklah direndam dalam air sejuk (air dari peti ais) untuk menjadikan sayur2 crispy.
2). Bancuh cuka, gula dan garam serta air masak (jika nak letak), kacau hingga gula hancur.
3).Bila hendak makan, toskan semua sayuran dan gaul dengan bancuhan cuka tadi. Sedia dihidang.

Gulai Ikan Tongkol

Sedap juga gulai ikan tongkol ni, harum semerbak resipi dari Minami.
Kalau berkenan, boleh refer resipi kat bawah ni yer.

Nasi Dagang

Akhirnya berjaya jugak siapkan nasik dagang ni. Thanks to Minami.
Nasi dagang yang aku follow resipi dari Minami MyR, sesaper nak resipi leh refer kat sini.
Nasi Dagang Terengganu

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
**NASI**
# 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
# 1/2 tin santan
# garam dan gula
# 1 sudu besar halba
# bawang dan halia (hiris halus2)
# air
**GULAI IKAN TONGKOL**
1 tin santan
1 biji bawang besar , 3 ulas bawang putih, 2 cm halia, 4 cm lengkuas } di'blend'
15-20 tangkai cili kering
2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
6 keping asam keping
garam dan secubit ajinomoto
gula
5-6 biji cili padi
1 ekor ikan tongkol
1 cm belacan
**ACAR**
2 batang timun
1 batang lobak merah
1/2 biji bawang besar
1 biji lada besar
cuka, garam, gula
Cara-cara
NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.
GULAI IKAN TONGKOL: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
ACAR: Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.

Hari Ke 6 Puasa

Aku mc semalam, pepagi dah pergi klinik ambik ubat, balik tu singgah Iwani beli bekas kecik untuk buat tepung pelita. Tapi banyak pula yang ku rembat, habih gak ler dalam RM70 hengget. Tepung pelita ni gara2 tengok kat rumah Che'iza dan rumah Hana. Terpikat pulak tu..muahahaha....Kalau nak buat dalam daun pisang atau daun pandan, lambat ler lagi agaknya dengan badan yang kurang sihat ni..tak larat aku. hahahhhh...

Balik umah search kat MyR jap, survey2 apa nak masak untuk berbuka nanti. Masa tu dah pukul 12 tgh. Tengok pulak nasik dagang, congak2 bahan2 ada. Masak nasik dagang jer lah. Ikan tongkol pun ada sekor yang besar tu. Skype mr. Hubby jab pasal menu hari ni. Dah dapat green light, apa lagi mulalah kerja2 cooking mengcooking..muahahaha...rendam beras dulu..dalam resipi kena rendam semalaman, ni baru berapa jam nak kena rendam. Aku dengan gamblenyer tuang air suam, rendam dalam 2 jam pastu tukar balik dengan air sejuk.
Tapi, bila nak keluarkan bahan-bahan untuk nasik dagang, halba pulak yang takde, cuka pun dah habis. Huhuhu..nak tak nak kena keluar jugak pergi beli..yelah kan, beras dah direndam.

Dalam pada tunggu beras nasik dagang terendam, aku buat tepung pelita dulu sebab nak chilled kan. Sejuk2 makan baru best. Aku buat guna resipi Yani dengan 1 1/2 adunan sebab nak bagi pada jiran2 terdekat. Thanks Yani.

Monday, August 24, 2009

Dessert Hari Kedua Puasa

Red Guava Yogurt Cream
Semalam godek MYR then jumpa resipi ni dari Yani. Apalagi try ler wat, memandangkan hampir semua bahan ada kan. Dalam resipi tu menggunakan jus oren dan hiasannya juga buah oren, tapi aku takde pulak buah oren kat rumah ni jus oren ada..
Pikir2 buat jelah dengan jus jambu merah. Masa duk wat pudding ni, anakku yang 3rd. nangis jer nak aku dukung, dengan hubby aku pun dia tak nak, dengan bibik pun dia tak nak. Maklumlah dia demam tu yang duk merengek jer.
At last dapat jugaklah aku siapkan pudding ni. Alhamdulillah, sedap juga rasanya. Anakku yang 2nd dan hubby dua cup sorang. hehehe...cuma si abangnya saja kurang gemar. Aku pun suka gak rasanya.
Untuk sesiapa yang nak mencuba, nanti aku pastekan resepinya. Ni nak link pun takleh sebab MYR tengah demam jugak tue...huhuhuuh
Resipi asalnya Orange Yogurt Cream dari Yani. thanks Yani, sedap betul ya...nanti nak buat lagi.
Menu berbuka untuk hari kedua puasa.. roti john, red guava yogurt cream, bihun sup utara (ini jiran bg),bubur ayam, ayam percik (tak sempat nak amik gambor), ikan keli bakar, nasi putih dan sayur kobis goreng.

Orange yogurt cream

Bahan-bahan ( 4 orang ):
100ml jus minuman oren (saya guna jus red guava)
Bahan A :
- 250g plain yogurt
- 60g gula halus
Bahan B :
- 2 sudu besar air panas
- 1 1/2 sudu kecil gelatin
100ml fresh cream/dairy whipping cream

Cara-cara :
Campurkan bahan B(EDIT : Masukkan gelatin dalam air JANGAN masukkan air dlm gelatin). Kacau sehingga gelatin cair. Kemudian masukkan ke dalam jus oren.
Campurkan bahan A. Kemudian masukkan ke dalam no.1 tadi.
Akhir sekali masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 3-4 jam sebelum dimakan.

Sunday, August 23, 2009

Jus Kurma Bersusu

Jom Berbuka dengan jus Kurma Bersusu ni. Kat bawah ni ada ku letakkan resipi campak2 ku semalam. hehehe..

Jus Kurma Bersusu

Bahan:
1/2 kotak susu segar Magnolia
10 biji buah kurma - dibuang biji dan dibersihkan
1 cawan air panas
beberapa ketul ais
sedikit gula - optional

Cara:
1). Rendam buah kurma dalam air panas 15 minit.
2). Kisar buah tersebut bersama airnya tadi hingga hancur. Masukkan pula ais dan kisar lagi.
3). Masukkan susu segar dan kisar sebati.
4). Sedia dinikmat.

Ikan Bakar Bercili

Ikan bakar bercili..memang takde dalam senarai aku pun. Ni memang buat tanpa dirancang pun.
Sedap juga rasanya. Aku cuma taram jer letak bahan2. hehehe...

Ikan Bakar Bercili

Bahan:
2 ekor ikan cencaru - dibersihkan dan dibelah jangan sampai putus (atau apa2 ikan)
* 1 batang serai - dihiris
* 5 ulas bawang merah
* 1 biji cili merah
* 1/2 inci kunyit
1 tbsp cili kisar
1/4 cawan air
sedikit perahan lemon
sedikit garam

Cara:
1). Kisar bahan bertanda (*) hingga hancur.
2). Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan cili kisar. Kacau.
3). Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
4). Perasakan dengan garam dan sedikit perahan lemon. Kacau sebati. Tutup api.
5). Lumur bahan yang dimasak tadi pada ikan dan perap setengah jam.
6). Setelah itu bolehlah digrill di dalam oven sehingga masak

Bendi Goreng Bercili

INI adalah salah satu kegemaranku..bendi goreng bercili. Senang memasaknya.

Bendi Goreng Bercili

Bahan:
6 biji bendi - dibersikkan dan dipotong serong
* 2 biji cili merah
* 4 biji bawang merah
1/4 kiub pati ikan bilis -optional
sedikit garam
sedikit air
minyak untuk menumis.

Cara:
1). Tumbuk bahan bertanda (*) hingga hancur.
2). Panaskan sedikit miyak, tumis bahan kisar dan kiub ikan bilis hingga wangi. Masukkan sedikit air. Kacau.
3). Masukkan bendi dan kacau sebati.
4). Perasakan dengan garam secukup rasa. Kacau sebati.
5). Bila bendi berubah warna, tutup api. Tidak perlu masak terlalu lama cukup sekadar sayur itu sedikit layu.

Lauk Berbuka hari pertama Puasa

Semalam masak ayam tumis serai. Sebenarnya aku belek2 majalah rasa ntah keluaran bila yang sememangnya ada dalam koleksiku. Tapi aku ubah bahan2 ikut citarasa ku dan family..kiranya aku cuma pinjam nama resepinyer jer.hehehe..
Resipinya seperti di bawah:

Ayam Tumis Serai

Bahan: (1 family)
1/2 ekor ayam - dipotong2 dan dicuci bersih
* 2 batang serai - dihiris
* 5 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 3 biji cili merah
* 5 biji cili api - optional jika suka pedas
* 1 inci kunyit hidup
2 tbsp cili kisar
1 keping asam keping
1/2 labu bawang besar - dipotong bulat
1/4 cawan air
minyak untuk menumis
garam dan secubit gula

Cara:
1). Ayam yang telah bersih tadi dilumurkan sedikit garam. Ketepikan.
2). Kisar bahan yang bertanda '*' hingga hancur.
3). Panaskan minyak, masukkan bahan kisar dan kacau hingga wangi. Masukkan cili kisar. Kacau lagi hingga cili masak.
4). Masukkan ayam dan asam keping kacau biar bahan tumis meresap ke dalam isi ayam.
5). Tambah sedikit air, garam, gula dan bawang besar. Kacau dan rasa garamnya. Bila dah ok, tutup api.

Juadah Hari Pertama Berbuka Puasa

Semalam tak tahu nak masak yang mana 1..banyak benor listnyer. At last aku buat pengat pisang dan pulut sebab banyak pisang yang MIL bagi hari tu.

Malam tadi Muqri dan Nabil demam, so bergilir2 jaga dengan hubby. Jenuh, macam2 buat untuk turunkan suhu badan anak2ku. Nabil puasa siangnya, malam tu demam bukannya sebab puasa tapi agaknya lanjutan dari batuk sebelum ni tak baik2. Sudahnya demam balik..nak kena gi klinik lagi besok.

Kad Sempena Ramadhan

[Kad+Ramadhan.jpg]

Kad daripada Kak Nor. terima kasih banyak2 sudi bagi kita kad ni sebagai tanda persahabatan di alam ciber. Semoga kita sama2 dapat menjalani ibadah puasa di bulan yang mulia ini dan mudah-mudahan ini bukan ramadhan yang terakhir buat kita semua.Insya-Allah. Terima kasih kak.

[ramdhan-HaSue+.jpg]

Kad ni pula dari Hasue. Thanks a lot Sue di atas ingatan Sue dan dikesempatan ini ku ucapkan Selamat Berpuasa dan semoga kita semua diberkati Allah taa'la. Amin.

Ini pula daripada Ika yang duk nun jauh di kota Bangkok. Selamat berpuasa yer Ika dan family.

[ramadhan8.jpg2.jpg]

Kad dari Halen. Sebenarnya aku baru jer balik dari rumah beliau. Selamat berkenalan dan terima kasih. Semoga persahabatan kita berkekalan bila2 Insya-Allah.

[J0341554.JPG]

Ini pula kad Dari Kak Dayang Jack. Thanks kak.

[ramadhan.jpg]

Ini pula dari Mak yung Hana yang skang ni ada kat Japan..Selamat berpuasa Hana. Terima kasih yer.

Lauk Untuk Sahur Pertama Puasa

Untuk hari pertama puasa, aku terasa sangat nak makan ikan kembung masak asam pedas. Ini tergoda tengok kat blog CMG last Friday. Aku memang suka makan asam pedas ni. Thanks Mat, terasa kelainan pada resipi ni sebab menggunakan lada hitam instead of cili api. Kepada kawan2 yang mahu mencuba, boleh click di sini.
Aku gandingkan dengan ayam goreng dan sayur campur. Anakku yang 1st. belajar puasa pun bangun sama bersahur. Seronok rasanya.

Wednesday, August 19, 2009

Hari Dapat Kad

[puasacard2.jpg]


Kad dari Love2cook. Sepanjang perkenalan dengan Love ni memang seronok sangat. Selain masakan dan new resipi dari beliau memang tak lepas dari aku mencubanya. Semoga suatu hari nanti kita berpeluang bersua.
Terima kasih di atas pemberian kad yang cantik dan amat bermakna ini. Macam tahu2 pulak aku suka coklat..hehehe. Apapun, thankssekali lagi yer..lebiuuuu..muahhhh!!!!
[selamat+berpuasa.jpg]
Hari ni terima kad dari Noorsha sempena menyambut Ramadhan yang bakal tiba. Thanks Noorsha kerana sudi mengepos kad special ni. Semoga Ramadhan yang bakal menjelma memberi peluang kepada kita untuk menginsafi diri, bersyukur dan beribadah kepada yang Maha Esa. Insya-Allah.
The image “https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1E6huDUMPYUCfyGe8CD4lS8R0GxpQXHG17dCYd-B0Z8iSlo9DK4Ev_Saqr8bjugkoRnaiqGdusTxzouR3BikO6xp6np0xZdd8aiDUfJxgkiO-KvDfuYjc4V92_7FuG8u8FT2coXojuAs/” cannot be displayed, because it contains errors.
Semalam Ana bagi kad ini sempena kedatangan Ramadhan yang bakal tiba sehari dua lagi. Kurma memang mengingatkan kepada bulan Ramadhan, kan...memang sinonim. Banyak kebaikannya memakan buah kurma ni..
Terima kasih banyak2 kepada Ana Wahid kerana sudi memberi kad yang amat bermakna ini.thanks, semoga kita dapat menghayati dan beribadah dengan penuh ketulusan dan semoga amalan kita itu memberikan kita kekuatan dan keberkatan dalam menjalani kehidupan. Insya-Allah..Selamat berpuasa kepada Ana sekeluarga dan seluruh umat Islam.

Awis dan Mask

Pagi ni Darwis pakai Mask, then aku cakaplah kat dia. "Awis jangan share yer dengan kawan." Belum sempat lagi aku habis cakap dia sambung.."yelah, nanti Ibu saya marah." Aku cakap "Awis cakap macam ni. Cannot share, dangereous coz H1N1 nanti berjangkit.Kalau kawan Awis dah pakai mask Awis, jgn pakai lagi, buang yer" Then my hb tanya " Ingat tak Ibu pesan apa?" Dia cakap" kalau kawan Awis nak, Awis cakap cannot share" my hubby tanya lagi "Apa dia?" dia cakap lagi "Cannot share" muahahahaa...kelakar dengar suara dia. Aku dengan hubby senyum jer tahan diri dari ketawa.hehehe

Monday, August 17, 2009

Project Kraftangan Darwis Kat Sekolah


Dah seminggu aku duk tangguh nak masukkan project kraft yang Darwis buat kat sekolah dia. Ntah..aku terlalu sibuk sangat, banyak benda kena buat.
Sampai jer kat rumah, Darwis anakku yang 2nd. umur 4 tahun berlari ambilkan project kraft dia ni..sambil cakap, " Ibu..Ibu...this is a sheep. Awis buat kat school tadi. Cantik tak Ibu?" tanya dia padaku. Aku cakap "Cantiknya. Pandai Awis buat." Dia tersenyum gembira.Kemudian aku janji nak buat binatang lain lagi untuknya. Dalam kepala duk pikir, bila masa aku nak duk main dengan anak2 buat aktiviti sendiri. Sibuknya..terasa rugi anak2 seolah2 terlepas dari pandangan mata. Sedar2 sudah besar. Terasa sayu juga hatiku.

Ni selipar (sandall). yang ni dah lama dia buat. Tetapi itulah, aku leka sangat dengan rutine harian. Seperti janji ibu, ibu sudah masukkan hasil kerja tangan anak ibu ke dalam blog ini. At least adalah simpanan ibu buat tatapan Darwis bila besar nanti yer.
Harapan ibu semoga Awis belajar pandai2 dan jadi anak yang soleh.

Hmmm..aku teringat masa hubbyku pergi OutStation. Hari kedua, bila bangun pagi masa duk kat katil, Darwis dah tanya bibik dia "Mana ayah? Naper ayah takde?" Aku yang duk kat bilik sebelah dengar dia cakap tu. Hmmm...nampaknya dah rindu ayah dia la tu.
Then..i'm told my hubby pasal ni. Hubby aku call Darwis..ini perbualan dia:
Ayah..pergi mana? Kenapa ayah kerja? tanya anakku. Hubby jawab " Ayah kerja la..cari duit, nanti nak beli susu Awis, adik dan abang." Anakku jawab pula " hmmm..takpe2 nanti Awis belajar pandai2" Macam tahu jer kita susah payah cari duit..dah pandai berfikir agaknyer. Then hubby aku tanya lagi "Awis pandai tak kat sekolah?" Dia jawab "Awis pandai, kawan Awis tak pandai" Itulah ayat2 dia.

Sambal Tempe dan Kentang


Aku memang suka sambal tempe ni. Aku suka bila gigit tempe, kentang dengan ikan bilis. Kat bawah ni aku letak resipi seperti mana yang selalu aku buat ikut cara aku sendiri. Sebenarnya aku main campak jer sebab tak pernah tahu pun cara orang masak dish camni..cuma tahu makan jer. Tapi alhamdulillah, hubby dan anak2 cakap takyah masak lauk lain just sayur dengan ni pun dah cukup....meaning okler tu.hehehe

Sambal Tempe dan Kentang
Bahan:
1 peket tempe - dipotong memanjang
2 biji kentang - dikupas dan dicuci bersih
1 mangkuk kecil ikan bilis
3 tbsp cili kisar
3 tsp gula
4 ulas bawang merah - ditumbuk halus
1/4 cawan air
sedikit garam dan kunyit
minyak untuk menggoreng

Cara:
1). Tempe yang telah dipotong digaul dengan sedikit kunyit dan garam.
2). Potong kentang nipis2 dan digaulkan dengan sedikit garam.
3). Panaskan minyak, dan goreng kentang hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya.
4). Kemudian masukkan pula tempe, goreng hingga garing. Angkat dan toskan. Gorengkan pula ikan bilis hingga garing, angkat dan toskan minyaknya.
5). Tinggalkan sedikit minyak tadi di dalam kuali, masukkan cili kisar. Kacau hingga ia masak. Baru masukkan bawang tumbuk tadi. Kacau.
6). Bila dah wangi, masukkan air dan tambah gula serta secubit garam (ini depends on, kalau tempe tadi dah masin tak perlu masukkan). Kacau hingga air agak kering dan rasa masin manisnya.
7). Bila dah ngam dengan citarasa, masukkan semua bahan dan kacau sebati. Tutup api. Sedap dimakan terus sebab ia masih crispy.
Picture yang tak berapa cantik..huhuhu tapi nak letak jugak.

Colek Mangga Epal

Lupa nak cerita...last Saturday pergi Stadium Melawati sebab dapat info dari Kak Yu dan Kak Lily bahawa Metrojaya ada wat sale. Aku apalagi memang giler sikit kalau Metrojaya wat sale ni.
Sampai sana..cari2 barang yang aku nak apalagi kalau pinggan mangkuk white set tu ler. Tengok2 tak banyak pilihan pula...yang aku nak tu takde tapi aku rembat jugalah pinggan 1, piring 4, fox. Pastu pusing2 cari bekas letak cake tu..takde la pulak. agaknyer dah penghujung sale kot.
Macamana pun aku rembat gak ler bantal 2 biji yang harga $49.90 dapatlah dengan harga $19.90. dan gelas 6 kaca bijik serta gelas plastik untuk anak2 4 bijik.hehehe..

Balik tu, singgah rumah kat Subang sekejap..ambik buah mangga Epal. Huihhh..besar2 buahnyer..geram aku nengok. Apalagi laling aku pun kait ler. banyak jugaklah dapat. Balik rumah bagi kat kakak yang jaga anakku yang kecik 4 bijik..

Dalam kepala duk pikir apa nak buat dengan buah mangga ni. At last aku panaskan periuk, letak manisan, cili api tumbuk, sedikit garam dan belacan serta sedikit air. Buat colek. Aku bukannyer suka makan asam2 ni tak tahan.

Buat jugalah untuk hubby ku makan. Aku cuma makan 2- 3 keping jer.

Sweet Horn Bread

Malam tadi ntah apa kena dengan aku..tetiba jer cam bersemangat nak buat roti. Lama betul rasanyaBM aku bercuti dari menguli. Aku start buat dalam pukul 9.30 malam...akhirnya pukul 12.30 aku mula membakar roti2 tu semua secara berperingkat.

Daisy bread yang baru lepas twist.
Sweet Horn dalam oven.
Ni yang baru dikeluarkan dari oven. Sejukkan sekejap sebelum keluarkan mould.

Geng-geng sweet horn duk lepak atas redai..tunggu sejuk..muahahahaha...
Ni yang sudah diletakkan cream unutk brekfast pagi ni. Bangun lewat sikit tadi tu yang pipekan cream tu tak berapa cantik..hehehe..alasannn...

Sweet Horn with Daisy Flower..hehehehe..jemput2 sesiapa yang sudi...silakan...amik yer, pilih yang mana berkenan di hati..khas untuk u all yang datang melawat rumahku ini.

Ikan Masak Kicap dan Daun Kucai

Semalam, hubby kena kerja. Aku biasalah masak ala kadar jer untuk kami makan tengahari. Lepas makan, tidurkan si kecik dulu..hampir2 aku nak terlena sama.hehehe..letih terasa badan. Untuk mengelakkan tidur, aku ngadap laptop jap...update apa yang patut. Sesambil tu chat ngan hubby kat ym.
Tetiba my hb ckp nak turun ke bawah jap sebab terasa bergegar..masa tu hampir pukur 4 ptg rasanyer.. then lepas 15 minit dia bagitahu nak buat kerja kat rumah..semua orang balik. Aku tanya dia dah lunch ker belum, dia kata belum. Kesian pulak laling aku tu. Then aku cakap, baliklah makan kat rumah aku masak. Apalagi, lepas jer dia cakap nak balik, aku terus ler ke dapur masak apa yang patut..sebab tadi memang aku masak ngam2 untuk lunch jer cukup untuk aku, anak2 dan maid makan.hihihii...

Aku cuma tambah sayur 1 mangkuk dan ikan masak kicap dengan Daun Kucai cukup untuk hubby ku makan nanti. Ikan goreng ada lagi..ni buat tambahan dish yang dah habih..

Yang menjadi Favourite Lalinggg....

Daisy dari Royal Icing

Friday, ntah mengapa aku macam terlebih rajin pula..sanggup bersengkang mata buat benda alah ni. Sebenarnya, ada balance royal icing yang buat fancy cookies hari tu. Aku mencubalah buat flower menggunakan royal icing tadi.

Sebelum tu aku ada buat banana muffin dan pipekan cocoa cream di atasnya. Ingatkan nak letak ler daisy ni kat atas cocoa cream tu. Tengok ler apa jadi yer..

Ni yang belum diletakkan daisy. Aku biarkan bunga daisy tu kering semalaman. Esoknya bila aku nak keluarkan bunga tu dari butter paper tak boleh melekat..hasilnya bunga tu pecah. Silapku juga tidak menggunakan tracing paper. Nantilah next time guna tracing lak.

Ni yang dah dibubuh bunga daisy tu..habih pecah.

Ayam Goreng dengan Bawang

Lauk tengahari keluarga ku. Hubby kena pergi kerja pagi ni, so takdelah aku kena masak beria2 sangatkan. Just untuk aku dan anak2 jer. Walaupun begitu mesti lengkap berkhasiat..cukuplah ada lauk dan sayur..itu sudah memadai bagi kami.

Resipi ayam yang mudah ni adalah dari ayahku dan juga dari mummyku. Mummy selalu masak masakan yang simple, cepat tetapi sedap. Dulu masa kecik2 mummy selalu jugak buat kuih muih tetapi sekarang ni dia sudah tak larat sangat memandangkan dia mengidap sakit jantung. Kesian mummy.. apapun you're the best mother in the world. Love u so much mummy...

Hmmm..berbalik kepada resipi ayam yang mudah ni bolehlah diikut seperti di bawah ni yer.

Ayam Goreng dengan Bawang

Bahan:
1/2 ekor ayam (dibersihkan dan diperap dengan garam kunyit)
1 labu bawang besar (dihiris bulat)
4 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 inci halia (dihiris memanjang)
1 biji cili merah (dihiris)
5 biji cili api (dibelah 2 - optional)
minyak untuk menggoreng ayam

Cara:

1). Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Goreng ayam hingga habis kesemuanya.
2). Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit sahaja di dalam kuali tadi.
3). Kemudian, tumis bawang putih dan halia hingga wangi dan masukkan ayam. Kacau.
4). Masukkan bawang besar dan cili api. Kacau hingga bawang besar agak layu. Tutup api dan bolehlah dihidang bersama nasi.

Sunday, August 16, 2009

Brokoli dan Sweet Peas Goreng

Hari ni tak tahu nak masak apa untuk lunch.. bukak esbox, nampak brokoli, kacang sweet peas ni..ada sayur lain lagi tapi kalau lambat masak sayur ni, kureng sedap pula kan. Layu dulu..so, masak je la sayur yang cepat rosak dulu. Aku kurang gemar kalau brokoli yang dah jadi kuning..

Brokoli N' Sweet Peas Fried

bahan: (1 family)
7 biji sweet peas
6 potong brokoli
1/4 batang carrot (dipotong nipis)
4 hiris isi ayam (boleh guna sotong dan udang)
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1/2 biji cili merah (dihiris)
1 tsp tepung jagung (dibancuh dengan 1/4 cawan air - jika nak kuah banyak leh tambah)
1 tbsp sos tiram
sedikit garam

Cara:

1). Gaul ayam dengan sedikit kunyit dan garam. Ketepikan.
2). Panaskan sedikit minyak, masukkan isi ayam kacau sehingga isi ayam masak. Jika nak letak sotong pun boleh buat cara yang sama. Angkat atau ketepikan.
3). Tumis bawang putih guna minyak tadi. Setelah itu, masukkan ayam.
4). Masukkan sayur kacang dan brokoli. Kacau. Masak dengan api yang agak besar.
5). Masukkan garam dan sos tiram. Kacau sebati.
6). Masukkan air tepung jagung. Rasakan garamnya dah ngam atau tak. Then tutup api. Jangan masak terlalu lama, cukup sekadar brokoli dan sweet peas tu bertukar warna hijau yang cantik.