Saturday, August 29, 2009
Telur Bungkus Express
2). Panaskan kuali, dan dadar telur nipis2. Ketepikan.
Hari ke-7 Puasa
Berkejar aku nak masak. Dahlah maid cuma sediakan ikan kembung 5 ekor yang diletak garam kunyit, lauk lain tak dikeluarkan dari esbox..bengang juga aku, sabor jelah. Dengan dining table belum di susunatur lagi.
Pantas aku keluarkan daging kisar, mixed vege. Dalam kepala pantas duk merangka lauk apa nak masak. Ikan tu aku goreng 5 ekor dan 2 ekor dimasak taucu. Pastu buat pula telur bungkus versi pantas..huhuhuhu.. Maid dah masak sayur bayam. ok ler tu, membantulah jugaklah kan.
Friday, August 28, 2009
Sagu Gula Melaka
Acar Timun dan Kobis
Gulai Ikan Tongkol
Nasi Dagang
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
**NASI**
# 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
# 1/2 tin santan
# garam dan gula
# 1 sudu besar halba
# bawang dan halia (hiris halus2)
# air
**GULAI IKAN TONGKOL**
1 tin santan
1 biji bawang besar , 3 ulas bawang putih, 2 cm halia, 4 cm lengkuas } di'blend'
15-20 tangkai cili kering
2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
6 keping asam keping
garam dan secubit ajinomoto
gula
5-6 biji cili padi
1 ekor ikan tongkol
1 cm belacan
**ACAR**
2 batang timun
1 batang lobak merah
1/2 biji bawang besar
1 biji lada besar
cuka, garam, gula
NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.
GULAI IKAN TONGKOL: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
ACAR: Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.
Hari Ke 6 Puasa
Balik umah search kat MyR jap, survey2 apa nak masak untuk berbuka nanti. Masa tu dah pukul 12 tgh. Tengok pulak nasik dagang, congak2 bahan2 ada. Masak nasik dagang jer lah. Ikan tongkol pun ada sekor yang besar tu. Skype mr. Hubby jab pasal menu hari ni. Dah dapat green light, apa lagi mulalah kerja2 cooking mengcooking..muahahaha...rendam beras dulu..dalam resipi kena rendam semalaman, ni baru berapa jam nak kena rendam. Aku dengan gamblenyer tuang air suam, rendam dalam 2 jam pastu tukar balik dengan air sejuk.
Tapi, bila nak keluarkan bahan-bahan untuk nasik dagang, halba pulak yang takde, cuka pun dah habis. Huhuhu..nak tak nak kena keluar jugak pergi beli..yelah kan, beras dah direndam.
Dalam pada tunggu beras nasik dagang terendam, aku buat tepung pelita dulu sebab nak chilled kan. Sejuk2 makan baru best. Aku buat guna resipi Yani dengan 1 1/2 adunan sebab nak bagi pada jiran2 terdekat. Thanks Yani.
Monday, August 24, 2009
Dessert Hari Kedua Puasa
Semalam godek MYR then jumpa resipi ni dari Yani. Apalagi try ler wat, memandangkan hampir semua bahan ada kan. Dalam resipi tu menggunakan jus oren dan hiasannya juga buah oren, tapi aku takde pulak buah oren kat rumah ni jus oren ada..
Pikir2 buat jelah dengan jus jambu merah. Masa duk wat pudding ni, anakku yang 3rd. nangis jer nak aku dukung, dengan hubby aku pun dia tak nak, dengan bibik pun dia tak nak. Maklumlah dia demam tu yang duk merengek jer.
At last dapat jugaklah aku siapkan pudding ni. Alhamdulillah, sedap juga rasanya. Anakku yang 2nd dan hubby dua cup sorang. hehehe...cuma si abangnya saja kurang gemar. Aku pun suka gak rasanya.
Untuk sesiapa yang nak mencuba, nanti aku pastekan resepinya. Ni nak link pun takleh sebab MYR tengah demam jugak tue...huhuhuuh
Resipi asalnya Orange Yogurt Cream dari Yani. thanks Yani, sedap betul ya...nanti nak buat lagi.
Menu berbuka untuk hari kedua puasa.. roti john, red guava yogurt cream, bihun sup utara (ini jiran bg),bubur ayam, ayam percik (tak sempat nak amik gambor), ikan keli bakar, nasi putih dan sayur kobis goreng.
Orange yogurt cream
Bahan-bahan ( 4 orang ):
100ml jus minuman oren (saya guna jus red guava)
Bahan A :
- 250g plain yogurt
- 60g gula halus
Bahan B :
- 2 sudu besar air panas
- 1 1/2 sudu kecil gelatin
100ml fresh cream/dairy whipping cream
Cara-cara :
Campurkan bahan B(EDIT : Masukkan gelatin dalam air JANGAN masukkan air dlm gelatin). Kacau sehingga gelatin cair. Kemudian masukkan ke dalam jus oren.
Campurkan bahan A. Kemudian masukkan ke dalam no.1 tadi.
Akhir sekali masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 3-4 jam sebelum dimakan.
Sunday, August 23, 2009
Jus Kurma Bersusu
Jus Kurma Bersusu
Bahan:
1/2 kotak susu segar Magnolia
10 biji buah kurma - dibuang biji dan dibersihkan
1 cawan air panas
beberapa ketul ais
sedikit gula - optional
Cara:
1). Rendam buah kurma dalam air panas 15 minit.
2). Kisar buah tersebut bersama airnya tadi hingga hancur. Masukkan pula ais dan kisar lagi.
3). Masukkan susu segar dan kisar sebati.
4). Sedia dinikmat.
Ikan Bakar Bercili
Sedap juga rasanya. Aku cuma taram jer letak bahan2. hehehe...
Ikan Bakar Bercili
Bahan:
2 ekor ikan cencaru - dibersihkan dan dibelah jangan sampai putus (atau apa2 ikan)
* 1 batang serai - dihiris
* 5 ulas bawang merah
* 1 biji cili merah
* 1/2 inci kunyit
1 tbsp cili kisar
1/4 cawan air
sedikit perahan lemon
sedikit garam
Cara:
1). Kisar bahan bertanda (*) hingga hancur.
2). Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan cili kisar. Kacau.
3). Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
4). Perasakan dengan garam dan sedikit perahan lemon. Kacau sebati. Tutup api.
5). Lumur bahan yang dimasak tadi pada ikan dan perap setengah jam.
6). Setelah itu bolehlah digrill di dalam oven sehingga masak
Bendi Goreng Bercili
Bendi Goreng Bercili
Bahan:
6 biji bendi - dibersikkan dan dipotong serong
* 2 biji cili merah
* 4 biji bawang merah
1/4 kiub pati ikan bilis -optional
sedikit garam
sedikit air
minyak untuk menumis.
Cara:
1). Tumbuk bahan bertanda (*) hingga hancur.
2). Panaskan sedikit miyak, tumis bahan kisar dan kiub ikan bilis hingga wangi. Masukkan sedikit air. Kacau.
3). Masukkan bendi dan kacau sebati.
4). Perasakan dengan garam secukup rasa. Kacau sebati.
5). Bila bendi berubah warna, tutup api. Tidak perlu masak terlalu lama cukup sekadar sayur itu sedikit layu.
Lauk Berbuka hari pertama Puasa
Resipinya seperti di bawah:
Ayam Tumis Serai
Bahan: (1 family)
1/2 ekor ayam - dipotong2 dan dicuci bersih
* 2 batang serai - dihiris
* 5 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 3 biji cili merah
* 5 biji cili api - optional jika suka pedas
* 1 inci kunyit hidup
2 tbsp cili kisar
1 keping asam keping
1/2 labu bawang besar - dipotong bulat
1/4 cawan air
minyak untuk menumis
garam dan secubit gula
Cara:
1). Ayam yang telah bersih tadi dilumurkan sedikit garam. Ketepikan.
2). Kisar bahan yang bertanda '*' hingga hancur.
3). Panaskan minyak, masukkan bahan kisar dan kacau hingga wangi. Masukkan cili kisar. Kacau lagi hingga cili masak.
4). Masukkan ayam dan asam keping kacau biar bahan tumis meresap ke dalam isi ayam.
5). Tambah sedikit air, garam, gula dan bawang besar. Kacau dan rasa garamnya. Bila dah ok, tutup api.
Juadah Hari Pertama Berbuka Puasa
Kad Sempena Ramadhan
Kad daripada Kak Nor. terima kasih banyak2 sudi bagi kita kad ni sebagai tanda persahabatan di alam ciber. Semoga kita sama2 dapat menjalani ibadah puasa di bulan yang mulia ini dan mudah-mudahan ini bukan ramadhan yang terakhir buat kita semua.Insya-Allah. Terima kasih kak.
Kad ni pula dari Hasue. Thanks a lot Sue di atas ingatan Sue dan dikesempatan ini ku ucapkan Selamat Berpuasa dan semoga kita semua diberkati Allah taa'la. Amin.
Ini pula daripada Ika yang duk nun jauh di kota Bangkok. Selamat berpuasa yer Ika dan family.
Kad dari Halen. Sebenarnya aku baru jer balik dari rumah beliau. Selamat berkenalan dan terima kasih. Semoga persahabatan kita berkekalan bila2 Insya-Allah.
Ini pula kad Dari Kak Dayang Jack. Thanks kak.
Ini pula dari Mak yung Hana yang skang ni ada kat Japan..Selamat berpuasa Hana. Terima kasih yer.
Lauk Untuk Sahur Pertama Puasa
Aku gandingkan dengan ayam goreng dan sayur campur. Anakku yang 1st. belajar puasa pun bangun sama bersahur. Seronok rasanya.
Wednesday, August 19, 2009
Hari Dapat Kad
Terima kasih di atas pemberian kad yang cantik dan amat bermakna ini. Macam tahu2 pulak aku suka coklat..hehehe. Apapun, thankssekali lagi yer..lebiuuuu..muahhhh!!!!
Terima kasih banyak2 kepada Ana Wahid kerana sudi memberi kad yang amat bermakna ini.thanks, semoga kita dapat menghayati dan beribadah dengan penuh ketulusan dan semoga amalan kita itu memberikan kita kekuatan dan keberkatan dalam menjalani kehidupan. Insya-Allah..Selamat berpuasa kepada Ana sekeluarga dan seluruh umat Islam.
Awis dan Mask
Monday, August 17, 2009
Project Kraftangan Darwis Kat Sekolah
Sampai jer kat rumah, Darwis anakku yang 2nd. umur 4 tahun berlari ambilkan project kraft dia ni..sambil cakap, " Ibu..Ibu...this is a sheep. Awis buat kat school tadi. Cantik tak Ibu?" tanya dia padaku. Aku cakap "Cantiknya. Pandai Awis buat." Dia tersenyum gembira.Kemudian aku janji nak buat binatang lain lagi untuknya. Dalam kepala duk pikir, bila masa aku nak duk main dengan anak2 buat aktiviti sendiri. Sibuknya..terasa rugi anak2 seolah2 terlepas dari pandangan mata. Sedar2 sudah besar. Terasa sayu juga hatiku.
Harapan ibu semoga Awis belajar pandai2 dan jadi anak yang soleh.
Hmmm..aku teringat masa hubbyku pergi OutStation. Hari kedua, bila bangun pagi masa duk kat katil, Darwis dah tanya bibik dia "Mana ayah? Naper ayah takde?" Aku yang duk kat bilik sebelah dengar dia cakap tu. Hmmm...nampaknya dah rindu ayah dia la tu.
Then..i'm told my hubby pasal ni. Hubby aku call Darwis..ini perbualan dia:
Ayah..pergi mana? Kenapa ayah kerja? tanya anakku. Hubby jawab " Ayah kerja la..cari duit, nanti nak beli susu Awis, adik dan abang." Anakku jawab pula " hmmm..takpe2 nanti Awis belajar pandai2" Macam tahu jer kita susah payah cari duit..dah pandai berfikir agaknyer. Then hubby aku tanya lagi "Awis pandai tak kat sekolah?" Dia jawab "Awis pandai, kawan Awis tak pandai" Itulah ayat2 dia.
Sambal Tempe dan Kentang
Sambal Tempe dan Kentang
Bahan:
1 peket tempe - dipotong memanjang
2 biji kentang - dikupas dan dicuci bersih
1 mangkuk kecil ikan bilis
3 tbsp cili kisar
3 tsp gula
4 ulas bawang merah - ditumbuk halus
1/4 cawan air
sedikit garam dan kunyit
minyak untuk menggoreng
Cara:
1). Tempe yang telah dipotong digaul dengan sedikit kunyit dan garam.
2). Potong kentang nipis2 dan digaulkan dengan sedikit garam.
3). Panaskan minyak, dan goreng kentang hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya.
4). Kemudian masukkan pula tempe, goreng hingga garing. Angkat dan toskan. Gorengkan pula ikan bilis hingga garing, angkat dan toskan minyaknya.
5). Tinggalkan sedikit minyak tadi di dalam kuali, masukkan cili kisar. Kacau hingga ia masak. Baru masukkan bawang tumbuk tadi. Kacau.
6). Bila dah wangi, masukkan air dan tambah gula serta secubit garam (ini depends on, kalau tempe tadi dah masin tak perlu masukkan). Kacau hingga air agak kering dan rasa masin manisnya.
7). Bila dah ngam dengan citarasa, masukkan semua bahan dan kacau sebati. Tutup api. Sedap dimakan terus sebab ia masih crispy.
Picture yang tak berapa cantik..huhuhu tapi nak letak jugak.
Colek Mangga Epal
Sampai sana..cari2 barang yang aku nak apalagi kalau pinggan mangkuk white set tu ler. Tengok2 tak banyak pilihan pula...yang aku nak tu takde tapi aku rembat jugalah pinggan 1, piring 4, fox. Pastu pusing2 cari bekas letak cake tu..takde la pulak. agaknyer dah penghujung sale kot.
Macamana pun aku rembat gak ler bantal 2 biji yang harga $49.90 dapatlah dengan harga $19.90. dan gelas 6 kaca bijik serta gelas plastik untuk anak2 4 bijik.hehehe..
Balik tu, singgah rumah kat Subang sekejap..ambik buah mangga Epal. Huihhh..besar2 buahnyer..geram aku nengok. Apalagi laling aku pun kait ler. banyak jugaklah dapat. Balik rumah bagi kat kakak yang jaga anakku yang kecik 4 bijik..
Sweet Horn Bread
Ni yang baru dikeluarkan dari oven. Sejukkan sekejap sebelum keluarkan mould.
Ikan Masak Kicap dan Daun Kucai
Tetiba my hb ckp nak turun ke bawah jap sebab terasa bergegar..masa tu hampir pukur 4 ptg rasanyer.. then lepas 15 minit dia bagitahu nak buat kerja kat rumah..semua orang balik. Aku tanya dia dah lunch ker belum, dia kata belum. Kesian pulak laling aku tu. Then aku cakap, baliklah makan kat rumah aku masak. Apalagi, lepas jer dia cakap nak balik, aku terus ler ke dapur masak apa yang patut..sebab tadi memang aku masak ngam2 untuk lunch jer cukup untuk aku, anak2 dan maid makan.hihihii...
Daisy dari Royal Icing
Sebelum tu aku ada buat banana muffin dan pipekan cocoa cream di atasnya. Ingatkan nak letak ler daisy ni kat atas cocoa cream tu. Tengok ler apa jadi yer..
Ni yang belum diletakkan daisy. Aku biarkan bunga daisy tu kering semalaman. Esoknya bila aku nak keluarkan bunga tu dari butter paper tak boleh melekat..hasilnya bunga tu pecah. Silapku juga tidak menggunakan tracing paper. Nantilah next time guna tracing lak.
Ni yang dah dibubuh bunga daisy tu..habih pecah.
Ayam Goreng dengan Bawang
Lauk tengahari keluarga ku. Hubby kena pergi kerja pagi ni, so takdelah aku kena masak beria2 sangatkan. Just untuk aku dan anak2 jer. Walaupun begitu mesti lengkap berkhasiat..cukuplah ada lauk dan sayur..itu sudah memadai bagi kami.
Resipi ayam yang mudah ni adalah dari ayahku dan juga dari mummyku. Mummy selalu masak masakan yang simple, cepat tetapi sedap. Dulu masa kecik2 mummy selalu jugak buat kuih muih tetapi sekarang ni dia sudah tak larat sangat memandangkan dia mengidap sakit jantung. Kesian mummy.. apapun you're the best mother in the world. Love u so much mummy...
Hmmm..berbalik kepada resipi ayam yang mudah ni bolehlah diikut seperti di bawah ni yer.
Ayam Goreng dengan Bawang
Bahan:
1/2 ekor ayam (dibersihkan dan diperap dengan garam kunyit)
1 labu bawang besar (dihiris bulat)
4 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 inci halia (dihiris memanjang)
1 biji cili merah (dihiris)
5 biji cili api (dibelah 2 - optional)
minyak untuk menggoreng ayam
Cara:
1). Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Goreng ayam hingga habis kesemuanya.
2). Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit sahaja di dalam kuali tadi.
3). Kemudian, tumis bawang putih dan halia hingga wangi dan masukkan ayam. Kacau.
4). Masukkan bawang besar dan cili api. Kacau hingga bawang besar agak layu. Tutup api dan bolehlah dihidang bersama nasi.
Sunday, August 16, 2009
Brokoli dan Sweet Peas Goreng
Hari ni tak tahu nak masak apa untuk lunch.. bukak esbox, nampak brokoli, kacang sweet peas ni..ada sayur lain lagi tapi kalau lambat masak sayur ni, kureng sedap pula kan. Layu dulu..so, masak je la sayur yang cepat rosak dulu. Aku kurang gemar kalau brokoli yang dah jadi kuning..
Brokoli N' Sweet Peas Fried
7 biji sweet peas
6 potong brokoli
1/4 batang carrot (dipotong nipis)
4 hiris isi ayam (boleh guna sotong dan udang)
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1/2 biji cili merah (dihiris)
1 tsp tepung jagung (dibancuh dengan 1/4 cawan air - jika nak kuah banyak leh tambah)
1 tbsp sos tiram
sedikit garam
Cara:
1). Gaul ayam dengan sedikit kunyit dan garam. Ketepikan.
2). Panaskan sedikit minyak, masukkan isi ayam kacau sehingga isi ayam masak. Jika nak letak sotong pun boleh buat cara yang sama. Angkat atau ketepikan.
3). Tumis bawang putih guna minyak tadi. Setelah itu, masukkan ayam.
4). Masukkan sayur kacang dan brokoli. Kacau. Masak dengan api yang agak besar.
5). Masukkan garam dan sos tiram. Kacau sebati.
6). Masukkan air tepung jagung. Rasakan garamnya dah ngam atau tak. Then tutup api. Jangan masak terlalu lama, cukup sekadar brokoli dan sweet peas tu bertukar warna hijau yang cantik.