Sunday, August 23, 2009

Lauk Berbuka hari pertama Puasa

Semalam masak ayam tumis serai. Sebenarnya aku belek2 majalah rasa ntah keluaran bila yang sememangnya ada dalam koleksiku. Tapi aku ubah bahan2 ikut citarasa ku dan family..kiranya aku cuma pinjam nama resepinyer jer.hehehe..
Resipinya seperti di bawah:

Ayam Tumis Serai

Bahan: (1 family)
1/2 ekor ayam - dipotong2 dan dicuci bersih
* 2 batang serai - dihiris
* 5 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 3 biji cili merah
* 5 biji cili api - optional jika suka pedas
* 1 inci kunyit hidup
2 tbsp cili kisar
1 keping asam keping
1/2 labu bawang besar - dipotong bulat
1/4 cawan air
minyak untuk menumis
garam dan secubit gula

Cara:
1). Ayam yang telah bersih tadi dilumurkan sedikit garam. Ketepikan.
2). Kisar bahan yang bertanda '*' hingga hancur.
3). Panaskan minyak, masukkan bahan kisar dan kacau hingga wangi. Masukkan cili kisar. Kacau lagi hingga cili masak.
4). Masukkan ayam dan asam keping kacau biar bahan tumis meresap ke dalam isi ayam.
5). Tambah sedikit air, garam, gula dan bawang besar. Kacau dan rasa garamnya. Bila dah ok, tutup api.

No comments:

Post a Comment