resepi : DayangJack
bahan-bahan :
1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan dibersihkan)
daun kunyit secukupnya (dihiris)
3 helai daun limau purut
sedikit air asam jawa
santan secukupnya
kerisik secukupnya
gula apong/gula melaka/gula pasir/gula perang
2 batang serai (diketuk)
rempah 4 sekawan (buah pelaga, kulit kayu manis, cengkih dan bunga lawang)
cili giling/cili kisar secukupnya
sedikit serbuk kari daging (optional)
bahan-bahan kisar :
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
Cara-cara :
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
Cara-cara :
- Tumiskan rempah 4 sekawan bersama serai, bahan-bahan kisar, serbuk kari dan cili kisar/cili kering sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan ayam, daun kunyit, daun limau purut dan sedikit air. Gaul-gaulkan dan masaklah hingga ayam hampir empuk.
- Kemudian masukkan bahan-bahan selebihnya dan masak hingga kuahnya pekat.
- Setelah masak, bolehlah dihidangkan bersama nasi putih, lemang, nasi impit, nasi lemak, pulut kuning dan sebagainya. Selamat mencuba!
Assalamualaikum sdp nmpk rendang tu..
ReplyDeleteW'salam.. insya Allah..cuba nnt yer.. terima kasih
ReplyDeleteTun... bak nak rendang seketul... lapar ni...
ReplyDeletealahaii kak gee sayang..dah habih ni..nnt kiter masak lg yer..
ReplyDeleteThis is keen, extremely a clever thought. This is my first time in your blog and I truly cherish it. A debt of gratitude is in order for this magnificent post. The latest Tweets from Celebrity birthdays with 22 million users visit our website each month.
ReplyDelete