Wednesday, January 22, 2014

Gulai Lemak pisang Mudah

Gulai Lemak Pisang Mudah
Resipi: Rabiatun

Bahan:
1 sikat pisang - dibuang kulit nipisnya, dipotong serong dan direndam dengan air. toskan apabila dah ready nak memasak.
1 mangkuk kecil ikan bilis
1" lengkuas
1 batang serai-dititik
1/2" kunyit hidup
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 keping asam keping - saiz kecil jer
200ml santan sederhana pekat
2 biji cili hijau
garam dan sedikit gula
* sedikit air jika perlu
* jika nak pedas boleh tambah cili api

Cara;
  1. Tumbuk atau blend bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit. 
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan, pisang, ikan bilis. didihkan sehingga pisang empuk. Jika kuah pekat, boleh tambah sedikit air. (andai pisang yg digunakan jenis yang keras, elok jika pisang tersebut direbus hingga empuk sebelum dimasukkan ke dalam kuah santan).
  3. Apabila sudah empuk, masukkan garam, sedikit gula dan lada hijau. Didihkan seketika.

3 comments:

  1. Assalamualaikum Tun sedap gulai lemak pisang ni mmg peberet apalagi klu digandingkan dgn ikan goreng @ ikn masin goreng..terangkat

    ReplyDelete
  2. sedap menu mcm ni, kena plk ada sambal belacan....perghhhh..maunya bertambah nasi dan lauk..

    ReplyDelete
  3. Halo Bloger Makanan! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

    Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 41 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

    Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

    Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
    info@mytasteindonesia.com

    Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    ReplyDelete