Lala Tumis Tiram Bertelur
resipi: RASA
dicuba: Rabiatun
- 500gm lala | diberskihkan
- 4 biji bawang merah l dikisar
- 3 biji cili merah l dikisar
- 2 ulas bawang putih l dikisar
- 2 tangkai daun bawang | dihiris memanjang
- 2 biji telur
- 2 batang serai | diketuk (tak letak)
- Sos tiram secukupnya
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis secukupnya
CARA MEMASAK:
1 Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis serai dan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak dan berbau wangi.
2 Selepas itu masukkan sos tiram secukupnya, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga sebati.
3 Masukkan lala dan dikacau rata.Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air.
4 Selepas itu pecahkan telur dan kacau sebati melitupi lala. Biarkan lala masak sebentar.
5 Angkat dan sedia dihidangkan.
3 Masukkan lala dan dikacau rata.Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air.
4 Selepas itu pecahkan telur dan kacau sebati melitupi lala. Biarkan lala masak sebentar.
5 Angkat dan sedia dihidangkan.
Salam. Sedapnya tengok lala tu...
ReplyDeleteKat sini jarang jumpa.
Zana,
ReplyDeleteW'salam. Zana kat mana? mungkin bermusim juga lala ni agaknya..sesekali juga ada jual ni.. tq sudi singgah