Friday, July 19, 2013

Lala Tumis Tiram Bertelur


Lala Tumis Tiram Bertelur
resipi: RASA
dicuba: Rabiatun

BAHAN-BAHAN:
  • 500gm lala | diberskihkan
  • 4 biji bawang merah l dikisar
  • 3 biji cili merah l dikisar
  • 2 ulas bawang putih l dikisar
  • 2 tangkai daun bawang | dihiris memanjang 
  • 2 biji telur
  • 2 batang serai | diketuk (tak letak)
  • Sos tiram secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis secukupnya

CARA MEMASAK:
1 Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis serai dan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak dan berbau wangi.
2 Selepas itu masukkan sos tiram secukupnya, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga sebati.
3 Masukkan lala dan dikacau rata.Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air.
4 Selepas itu pecahkan telur dan kacau sebati melitupi lala. Biarkan lala masak sebentar.
5 Angkat dan sedia dihidangkan.

2 comments:

  1. Salam. Sedapnya tengok lala tu...
    Kat sini jarang jumpa.

    ReplyDelete
  2. Zana,
    W'salam. Zana kat mana? mungkin bermusim juga lala ni agaknya..sesekali juga ada jual ni.. tq sudi singgah

    ReplyDelete