Alhamdulillah, apabila dan meningkat remaja, nak2 terpaksa pula hidup berjauhan dari ibu ayah kerana menyambung pelajaran, nak2 taknak perasaan phobia tu kena kikis juga..Alhamdulillah..sekarang ni Tun boleh terima walau makan dimana2 dan apa2 jenis masakan dari ikan..Hehehehee..tu kisah Tun dan adik2 yg phobia dengan masakan ikan..hihihihi....
Okies, berbalik resipi campak2 Tun semalam ni..Sebenarnya, ikan celup tepung ni request dari Mr. Hb..tp alhamdulillah..bila dibuat, anak2 pun suka buat ratah2 dan dicicah dengan sos cili Thai...
.Jom kita check resipiya...
Ikan Celup Tepung
Resipi: Rabiatun@Sweettouch
Bahan:
10 ekor ikan kembung saiz sederhana kecil
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 tsp +- garam ( kena masin sikit sbb ikan tak letak garam)
1/2 tsp serbuk kunyit
Air secukupnya (agak2 untuk mendapatkan bancuhan yang sederhana pekat)
Minyak untuk menggoreng
Cara:
- Ikan dibersihkan dan dicuci dengan asam keping dan juga jus limau nipis. Toskan.
- Bancuh semua bahan lain hingga sebati.
- Panaskan minyak masak, celup ikan tadi 1 persatu dan goreng seperti goreg pisang.
- Goreng hingga keemasan. Toskan minyaknya.
- Sedia dihidang bersama sos kegemaran.
As'alam Tun
ReplyDeleteSedapnya kalau makan panas2 ikan celup tepung ni, k.ct kalau nak buat pun akan guna ikan kembung atau ikan selar perghhh...
sedap pulak tgk ikan celop tepung tu...nmpk garing juga tu...
ReplyDelete