Assalamualaikum..Variasi masakan udang..Kali ni Tun masak lain sikit hasil sekodeng dapur Kak Dayang Jack. Udang Black Pepper..Sedap udang ni..memang tak rugi mencuba..Kalau tak caya leh try yer...hihihi..
Terima kasih banyak Kak Dayang, minta izin kopipes yer..lain kali boleh Tun masak lagi. :) Kepada yang nak try, boleh ikut resipi kat bawah ni yer..Takpun boleh singgah rumah kak Dayang :)
Resipi: Kak DayangJack
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch
Bahan-bahan :
1/2 kilo udang segar (dibersihkan)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1/2 cm halia (dihiris)
1 labu bawang besar (dimayang)
1-2 sk serbuk lada hitam
1-2 sb kicap pekat
1 sb sos tiram
2 sb kicap manis
sedikit hirisan daun ketumbar
4-5 biji cili padi (diketuk)
1 sb madu + 50 ml air + 1 sb jus lemon (dibancuhkan)
1 sudu makan sos cili
Cara-cara :
- Gaulkan udang bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 30 minit.
- Sediakan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang putih dan halia hingga perang.
- Kemudian masukkan bwg besar dan sos tiram. Kacau sebati.
- Kemudian, masukkan udang, kicap manis, cili, sos cili dan daun ketumbar. Gaul2kan.
- Setelah udang 1/2 masak, tuangkan bancuhan madu tadi. Kacau hingga masak.
- Boleh tambah garam jika perlu.
Udang Black Pepper yang sedap...
Assalamualaikum Tun...
ReplyDeleteNampak Sungguh Menyelerakan Udang Balck Paper Ni....Terbau bau Aromanya...Aduhai! Lapar!!!!
Tun...
ReplyDeleteTengok gambo je dah tergoda...lum makan lagi tu...kalau makan ada tak abis2 makan nanti...he he..:)
Kak Lin : W'salam kak, try la kak..sedap juga rasanya..lain sikit dari yg biasa kita masak..sedap :)
ReplyDeleteKak Cik Cek : gambar biasa2 ajer kak cek, tapi sedap juga resipi dr kak DJ ni kak..cuba la.. :)
ReplyDelete