Assalamualaikum...ni N3 tertunggak tau..Tun masak ni last Friday sebelum bertolak ke Seremban pagi Sabtu last weekend. Setelah tergudaaaa dengan rendang Adik Ijah yang nampak sungguh sodap. Resipi asal dari CMG tapi Tun kopipes dari rumah Izah Daut. TQVM CT Zaliedana dan Izah yang mencetus idea buat Tun untuk mencuba rendang ayam sodap ni. TQVM CMG di atas resipinya..Sedap..nnt raya boleh buat lagi rendang ayam ni..
RENDANG AYAM GAHARU
resepi: CMG
BAHAN-BAHANNYA :
1 ekor ayam, dipotong 18 bahagian, cuci bersih dan toskan
3 helai daun kunyit, buang urat dan hiris halus2
500 ml santan
2 camca besar kerisik
3 keping asam gelugor
2 camca besar rempah kari
1 1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 inci belacan
5 batang serai, hiris halus
1 inci kunyit hidup
25 biji cili padi siam *izah lebihkan
BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan bahan2 kisar dengan rempah kari dan cili kisar, kacau rata. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, tambah bahan kisar tadi dan tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tambah santan, masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Kacau dan masak hingga pekat. Masukkan kerisk dan asam gelugor, kacau dan masak hingga rendang kering.
- Tabur dengan hirisan daun kunyit, dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, pulut, nasi impit atau pun roti...
Harumnya bau sampai ke JB, Tun.. :-)
ReplyDeleteSalm Tun..Liza kalau tgk rendang ni mst dok teringat kat pulut kuning...bila la nak membuatnya...
ReplyDeleteAssalam kak tun,sedap kan ayam resepi CMG nih,sy suka resepi nih,hubby pon suka,kira dah 2kali dah la wat resepi ni..Nmpak yg akak punyer pergh sgt2 sedap kak,siyes nih kak,mmg nmpak sodap..
ReplyDeletekaktun saya baru je buat semalam rendang ni..hehehhe
ReplyDeletewowww..rendang kak tunn nampak best... saya nyer dah pinis... sedap kan. mmg keeper la
ReplyDeletesalam kak tun.. rendang ni ramai yangdah cuba ye.. nanti boleh la ita cuba plak..:) nampak menyelerakan
ReplyDeleteSari Yusa Ibrahim: Sampai JB yer..hihii...mekasih :)
ReplyDeleteLiza: W'salam. Memang Tun mkn ngn pulut kuning..sbb hb gemarkan pulut kuning bersama rendang..hihihi
Zaliedana : W'salam. ooo...samalah hb kita ehh..hihihi..tq bg idea masak rendang si..sodap..hihihi
ReplyDeleteQuinnie : sedap tak Q? :)
Izah Daut : udah pinis yer...tqvm bg idea memasak rendang ni..sodap..hihihi
ReplyDeleteJuwita: W'salam dear! cubalah Ita..hihihi...ni dah dekat nak raya i..akak mmg dah cop nak buat rendang ni..hahaha...
ReplyDeletesalam kak tun..thanks fr da recipe..sedap sgt..saya xpndai lgsung wat rendang tbe2 tunang req nk mkn rendang aym yg sy masak..Alhmdulillah lps sy google,sy brjaya jmpe recipe akk ni n dpt rs mcm kt kdai..caya laa kak..tunang ske sgt2..Alhmdulillah n thanks to akk..keep it up! :) (wany 87)
ReplyDelete