Semalam, Tun bancuh adunan dalam pukul 3ptg, tunggu diperap 1 1/2 gituew. Dalam duk tungguh tuh, Tun siapkan kerja2 meng'iron baju2 hubby dan juga anak2 sumer dulu. Pastu baru Tun sambung menggodek. hehehe...Tun ikut Izah buat 2 adunan.
TQVM Izah dan juga Anna untuk idea cucur ni. TQVM juga buat penyumbang resipi.
CUCUR BOM MANISTQVM Izah dan juga Anna untuk idea cucur ni. TQVM juga buat penyumbang resipi.
Sumber : daun_kesum@Jurnal Alkiram
sumber: Izah Daut & annaqawina
Bahan :
1 sdt yis
1 cawan tepung gandum
2 sdb gula
3 sdb susu pekat manis
secubit garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
- Campurkan yis, gula, susu & sedikit air.L arutkan *Ana biar sampai pekat berbuih.
- Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
- Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng.
- Panaskan minyak masak.
- Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan dan goreng hingga keperangan.
- *Izah tambah garam, gaulkan kemudian biar sebentar adunan nampak naik balik, baru goreng. (Tun ikut Izah)
- Hidangkan.
*izah buat double adunan, tapi yis izah letak cume 1 1/2 sk dan air lebih kurang 250ml (50ml bancuh yis+200 bancuh tepung semua). ~ Tun ikut Izah
Insya-Allah, lain kali boleh buat lagi ^___^
mmg sdp wat minum ptg...
ReplyDeletesalam...dah sampai sini ye bom manis ehhe sdp kan sheila pun buats ampai dua kali beturut2 dua hari semlm....mmg sempoi buat pun mudah...lawa cucur yg Tun buatn ni molek aje bulatnya..
ReplyDeletekalau buat lagi..jgn lupa tapau utk ucu sekali...
ReplyDeletesesuai sangat makan dengan kopi panas..nak2 tengah hujan turun....
cantiknya, bulat2 jer.. pandai jaga api kalau tengok pada kalernya tu..
ReplyDeletecomey...
ReplyDelete