APAM PISANG COKLAT (olahan dari resipi Zunainah Paiman)
Sumber Olahan : Rabiatun @ Sweettouch
Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 tsp serbuk koko
1 tsp coklat emulco (klu takde takpe)
5 tbsp gula (ikut manis pisang)
2 biji telur
2/4 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 cawan pisang lecek
1/2 tsp garam
3/4 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
Cara:
1). Panaskan kukusan.
2). Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk adun.
3). Blender telur, minyak masak, pisang, gula, coklat emulco, susu cair dan garam hingga hancur dan sebati.
4). Tuangkan bahan blend ke dalam mangkuk adun dan kacau dengan spatula hingga sebati.
5). Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Sudukan adunan 3/4 penuh acuan.
6). Kukus selama 10 - 15 minit atau sehingga masak.
1). Panaskan kukusan.
2). Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk adun.
3). Blender telur, minyak masak, pisang, gula, coklat emulco, susu cair dan garam hingga hancur dan sebati.
4). Tuangkan bahan blend ke dalam mangkuk adun dan kacau dengan spatula hingga sebati.
5). Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Sudukan adunan 3/4 penuh acuan.
6). Kukus selama 10 - 15 minit atau sehingga masak.
sedapnya apam..
ReplyDeletelama dah mas tak buat..