Terima kasih banyak buat Ika yang berjaya menarik perhatian Tun dan tak lupa juga buat AlongRoz di atas resipi ni. Lebiuuu All..Minta izin kopipes yer. Mekasih.
PUDING SAGO GULA MELAKA
Ingredients : Makes 5 glasses
160g Green Sago - soaked with water 30min
Water
Coconut Milk
Palm Sugar Syrup
METHOD:
1. Strained sago & place in a pot.
Pour in water to cover sago about 1" above it.
Boil until sago turn translucent.
Strain & run under running tap water to get rid of some starch.
Scoop into glasses.
Chill.
2. To serve, pour few tbsp coconut milk then few tbsp palm sugar syrup.
The sugar syrup will sink to the bottom naturally.
3. To make palm sugar syrup, place 1 piece palm sugar in a pot, cover with water, add 2 tbp white sugar & 1 screwpine leaf. Boil until sugar is dissolved. Cool.
PUDING SAGU GULA MELAKA
resipi : AlongRoz
Sumber dan Terjemahan: Rabiatun @ Sweettouch
bahan: (5 bekas)
160 g sagu hijau (direndam dengan air selama 30 minit)
air santan atau fresh milk
air gula Melaka (Tun guna nisan)
Cara:
1). Tapis sagu yang direndam dan masukkan ke dalam periuk.
2). Masukkan air sehingga menutupi sagu lebih kurang 1" lebih dari aras sagu.
3). Masak sagu dengan api perlahan sehingga ianya kelihatan lutsinar.
4). Apabila sudah kelihatan lutsinar, masukkan ke dalam tapis dan lalukan di bawah air paip supaya kanjinya keluar sedikit. Toskan seketika.
5). Sudukan ke dalam gelas pilihan. Sejukkan.
Cara Menyediakan sirap gula Melaka:
1). Panaskan 1 keping nisan atau Gula Melaka dengan air.
2). Jika nak lebih manis, boleh tambahkan 2 sudu besar gula dan 1 helai daun pandan yang di siat.
3). Masak sehingga semuanya cair dan sebati.
Cara Menghidang:
1). Tuangkan sedikit santan atau fresh milk ke dalam bekas sagu. (Tun guna santan di tambah sedikit garam).
2). Tambah beberapa sudu sirap gula Melaka. Sedia dinikmati.
1. Strained sago & place in a pot.
Pour in water to cover sago about 1" above it.
Boil until sago turn translucent.
Strain & run under running tap water to get rid of some starch.
Scoop into glasses.
Chill.
2. To serve, pour few tbsp coconut milk then few tbsp palm sugar syrup.
The sugar syrup will sink to the bottom naturally.
3. To make palm sugar syrup, place 1 piece palm sugar in a pot, cover with water, add 2 tbp white sugar & 1 screwpine leaf. Boil until sugar is dissolved. Cool.
PUDING SAGU GULA MELAKA
resipi : AlongRoz
Sumber dan Terjemahan: Rabiatun @ Sweettouch
bahan: (5 bekas)
160 g sagu hijau (direndam dengan air selama 30 minit)
air santan atau fresh milk
air gula Melaka (Tun guna nisan)
Cara:
1). Tapis sagu yang direndam dan masukkan ke dalam periuk.
2). Masukkan air sehingga menutupi sagu lebih kurang 1" lebih dari aras sagu.
3). Masak sagu dengan api perlahan sehingga ianya kelihatan lutsinar.
4). Apabila sudah kelihatan lutsinar, masukkan ke dalam tapis dan lalukan di bawah air paip supaya kanjinya keluar sedikit. Toskan seketika.
5). Sudukan ke dalam gelas pilihan. Sejukkan.
Cara Menyediakan sirap gula Melaka:
1). Panaskan 1 keping nisan atau Gula Melaka dengan air.
2). Jika nak lebih manis, boleh tambahkan 2 sudu besar gula dan 1 helai daun pandan yang di siat.
3). Masak sehingga semuanya cair dan sebati.
Cara Menghidang:
1). Tuangkan sedikit santan atau fresh milk ke dalam bekas sagu. (Tun guna santan di tambah sedikit garam).
2). Tambah beberapa sudu sirap gula Melaka. Sedia dinikmati.
Salam selamat bepuasa...sdp mmg cadang pun nak buat petang ni....lawa merah n hijau
ReplyDeleteW'salam. Selamat berbuka puasa juga. silakan..ni pun terasa nak buat lagi. Anak2 mintak lagi pg ni..hihihi..terima kasih yer.
ReplyDeleteAssalamualaikum tun...
ReplyDeletewah cantik...nampak sedap ler tun...
alahaiiii... sini pon dh tayang sagu ni... huhuhu.... x bole jadik ni kak tun... heee
ReplyDeletew'salam. terima kasih. Tun suka dessert camni..dan alhamdulillah anak2 pun gemar nampaknyer. :)
ReplyDeleteAnaWahid: apalagi Ana, boleh buat ler petang ni..hihihi.akak sagu dah habih..klu tak boleh ulang tayang..hihihi
ReplyDeleteSalam, K Tun...
ReplyDeleteAlahai, nampak sedappp plak sagu gula melaka tu.... :)
Assalammualaikum n slm ramadhan....saya suka sgt kuih ni, selalu nak ulang2 mkn tp belum ada masa nak buat.
ReplyDeleteAlamdamai: W'salam. cubala..sedap dinikmati sejuk2 ni..terima kasih..
ReplyDeleteZanafahmi: W'salam dan salam Ramadhan juga. Insya-Allah boleh cuba bila berkesempatan.. :)
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteBerwarna warni puding tu cantik! sedap bila dimakan masa sejuk2...
Salam kak tun!! cantekkkkkk pulakkkk buat 2 kaler gini kita tak rajen hihihi..... sedap!! kita mkn dgn fresh milk pun sedap!
ReplyDelete