Halalkan resipinya kat sini pula yer. Mekasih.
AYAM GORENG ALA KAPRAU olahan dr resipi asal Daging Goreng Ala Kaprau oleh K.Jee
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch
Bahan:
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil (boleh juga digunakan bahagian isi sahaja) *
1/2 sudu kecil garam*
1/2 sudu kecil serbuk kunyit* (* digaul)
~~~~
3 sudu besar pes tomyam
5 cili api ~ diketuk
1 biji bawang besar ~ dipotong baji
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
1/2 sudu besar gula
2 helai daun limau purut ~ dicarik2kan
1/2 cawan
minyak
1/2 sudu kecil garam*
1/2 sudu kecil serbuk kunyit* (* digaul)
~~~~
3 sudu besar pes tomyam
5 cili api ~ diketuk
1 biji bawang besar ~ dipotong baji
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
1/2 sudu besar gula
2 helai daun limau purut ~ dicarik2kan
1/2 cawan
minyak
Cara:
- Panaskan minyak dan goreng ayam masak tp tak perlu terlalu garing.
- Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan tumis 1/2 dari bawang besar yg dipotong baji.
- Masukkan juga cili padi, pes tomyam, kicap manis, sos cili dan gula. Goreng hingga wangi.
- Masukkan ayam, 1/2 bahagian lagi dr bawang besar dan juga daun limau, kacau lagi hingga sebati.
- Masukkan air dan goreng hingga kepekatan kuah yg dikehendaki.
- Angkat dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
Sedapnyer! Lain kali boleh buat lagi..^__^ |
Assalamualaikum tun...
ReplyDeletetgk ayam tu punya ler menyelerakan... sedapnya nie.. resipi nie pun diana belum try lagi... mmg nmpk sedap sesangat
Assalam kak...
ReplyDeleteJauh dah merantau masak kaprau ni kak... Datang nak singgah makan rumah akak eh.....
Diana: W'salam..cubalah Diana..rasanya klu bulan puasa pun ok, sebab memang dah secukup rasanya tu..sedap..hihihi
ReplyDeleteChe'iza: W'salam....marilah Iza, duk semeja tp pinggan lain2 ehh..hihihi..terima kasih..bila lah dpt jumpa adik sowang ni..
ReplyDelete