Wednesday, May 11, 2011

Sambal Ketuk


Sambal Ketuk ni Tun amik dari rumah Kak Nor. Resipi asal dari Kak Masz. Glamer tau sambal ni, dan sedap di makan dengan bubur nasi. Terkenang semasa bujang dulu, ada sorang housemate tu...suka sangat buat sambal camni guna cili api hijau..sedap betul dimakan dengan nasi panas2..Dah ada resipi ni, bolehla Tun buat selalu...walaupun versi campak2, yer kak Masz...Kak Nor pun ikut versi campak juga dan Tun juga ikut versi campak2 Kak Nor..heheheheee..Sebagai rujukan next time, mohon Tun letak resipinya kat sini yer kakak2ku yang comeyyy. Terima kasih.


Sambal Ketuk
by Kak Masz dan Kak Nor

bahan2

ikan bilis
cili padi ~ belah dua
belacan ~ nak sedap bakar dulu
sedikit gula ~ jika suka
Cara:

  • Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
  • Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
  • Angkat dan toskan.
  • Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.
  • Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.
  • Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik jer, bukan sebalang hehe..
  • Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap!

1 comment:

  1. Assalamulaikum Tu

    Selamat pagi... sambal ketuk ni kak ct tak pernah makan. kalau buat pun hanya sambal belacan jer. Kalau nak cuba kena buat sikittt jer dulu, kalau pemintaan amat mengalakkan boleh buat lebih sikit nanti. Biasalah anak2 bujang kak ct memasing tak suka makan yang ada bersangkut paut dgn 'ikan' geram betul tau! .. hehehe

    ReplyDelete