Wednesday, May 11, 2011

Bubur Nasi @ Nasi Air


Asyik duk tayang kuih jer sejak 2 menjak ni kan. Naik muak jugak ni karang..hehehehee...Jom kita layan menu lain plak. Semalam Nabil demam..risau juga sebab dah dekat nak exam ni. Lepas hantar hb ke LRT Station dan kemudiannya hantar Darwis ke Smart Reader kami 3 beranak singgah ke klinik Aida untuk dapatkan rawatan si abangnyer plak. Pendek kata bizi sungguh makcik kantin semalam..hehehe..

Nasib baik juga anak2 mintak menu ringkas ajer semalam untuk lunch. Malam tu, Tun dah masakkan bubur nasi dan dimakan dengan sup serta Ayam Masak Halia. Siangnyer tu mintak nak makan bubur nasi lagi. Syukurlah juga..hihihi...menu mudah ajer kan. Tapi kalau dah buat, yang sihat pun layan bermangkuk2 juga ni..hihihi...Sampai ke malam nak makan bubur. Mr Hb pun suka.Kalau kat Kelantan, bubur nasi glamer dengan panggilan Nasi Air. Stop jap ehhh..nak tengok Marimar jap..ngehh..ngehh..ngehhh...

Bubur Nasi

Bahan:
1 1/2 cawan beras
Air Secukupnya
1/2 kiub pati ayam / ikan bilis ~ Optional
sedikit carrot - potong dadu
isi ayam / daging - hiris kecil2
sedikit brokoli - potong kecil
sedikit bawang goreng
sedikit daun sup 
garam


Cara:
  1. Masak beras dengan air yang banyak hingga nasi jadi pecah2 bijinya.
  2. Masukkan carrot yang dipotong dadu serta isi ayam.
  3. Apabila carrot dah agak lembut, masukkan pati ayam dan juga sedikit garam. Matikan api.
  4. Masukkan brokoli. Kacau seketika.
  5. Hidangkan dengan taburan daun sup, bawang goreng  serta sambal ketuk.
Note: Bubur ni boleh dinikmati dengan Sayur Kangkung Goreng, Telur Asin, Sawi atau Lobak Asin yang digoreg dengan ikan bilis. Insya-Allah, lain kali Tun sertakan gandingan yang ni pula.


No comments:

Post a Comment