Friday, April 29, 2011

Apom Lenggang Pandan Bonda


APOM LENGGANG PANDAN BONDA
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-

· 500 gm tepung gandum

· 6 gm yis segera - (Tun letak 5 g ajer)

· 2 cawan air

· 1/3 cawan gula pasir

· 1 biji telor - dipukul sikit

· 1 1/2 cawan santan

· 1 1/2 sudu pes pandan

· gula pasir secukupnya untuk tabur

Cara-Cara:-

1. Gaul bersama tepung, yis dan gula pasir.

2. Masukkan air dan telor, gaul/kacau sebati.

3. Perapkan semalaman pada suhu bilik (tutup dengan plastic wrap) selama lebihkurang 5 - 6 jam.

4. Kemudian (keesokannya) campurkan dengan santan dan pes pandan, gaul sebati bancuhan. Adunan hendaklah pekat se

dikit dari bancuhan kuih dadar. (Boleh tambah air jika perlu)

5. Panaskan kuali dengan api perlahan. Titiskan sedikit minyak dan bila minyak panas, tuangkan sesenduk adunan dan lenggangkan atau ratakan (diameter 6 in).

6. Tabur 1 - 1 1/2 sudu besar gula pasir di permukaann

ya. Tutup dengan penutup kuali.

7. Bila nampak menggelembung dan berlubang permukaanya, angkat dan lipat dua. Hidangkan panas-panas.

Balance dari 6 keping Apom kak Ummi dah Tun versikan apam plak..hihihih. Tun tambah 3 tbsp gula, gaul seketika dan letak dalam acuan apam., letak sikit filling dan tutup balik dengan adunan dan kukus hingga masak....sajer gatai tangan..ampun yer kak Ummi.. :) Tun letak filling strawberry di dalamnya.
Pehtu yang versi kosong ni, Tun makan dengan sos coklat..dari resipi kak Wan. Sedap gak..hihihi..



1 comment:

  1. salam
    sdp tu apam lengang npk garing..leh cubani...sisah coklat atau kuah kari...

    ReplyDelete