Bahan (anggaran):-
· 6 gm yis segera - (Tun letak 5 g ajer)
· 2 cawan air
· 1/3 cawan gula pasir
· 1 biji telor - dipukul sikit
· 1 1/2 cawan santan
· 1 1/2 sudu pes pandan
· gula pasir secukupnya untuk tabur
Cara-Cara:-
1. Gaul bersama tepung, yis dan gula pasir.
2. Masukkan air dan telor, gaul/kacau sebati.
3. Perapkan semalaman pada suhu bilik (tutup dengan plastic wrap) selama lebihkurang 5 - 6 jam.
4. Kemudian (keesokannya) campurkan dengan santan dan pes pandan, gaul sebati bancuhan. Adunan hendaklah pekat se
dikit dari bancuhan kuih dadar. (Boleh tambah air jika perlu)
5. Panaskan kuali dengan api perlahan. Titiskan sedikit minyak dan bila minyak panas, tuangkan sesenduk adunan dan lenggangkan atau ratakan (diameter 6 in).
6. Tabur 1 - 1 1/2 sudu besar gula pasir di permukaann
ya. Tutup dengan penutup kuali.
7. Bila nampak menggelembung dan berlubang permukaanya, angkat dan lipat dua. Hidangkan panas-panas.
salam
ReplyDeletesdp tu apam lengang npk garing..leh cubani...sisah coklat atau kuah kari...