~Assalamualaikum~
Alkisahnyer Tun buat puding ni hasil dari sekodeng rumah kak Dayang. Oleh kerana kehabisan blueberry filling, Tun guna ajer la Strawberry Filling balance dari strawberry cheesecake yg di order last week. Itu pun tinggal sikit ajer Tun masak ler strawberry filling tu tambah sedikit air dan juga sedikit gula. Alhamdulillah, ok nampaknyer.
Ni sebelum di make up!
by Dayang Jack
Bahan-bahan :
10 g serbuk agar-agar cap Tiga Ros
1/3 cawan jus / inti bluberi ~ Tun guna strawberry filling3/4 cawan gula pasir (-/+) ~ Tun kurangkan sikit
4 sb susu pekat manis
1 cawan air (250 ml) ~ Tun tambah lagi 100ml
2 cawan susu segar (500 ml)
1 sb mentega
2 sb tepung kastard + 2 sb air (dibancuhkan)
Cara-cara :
Satukan air bersama gula dan serbuk agar-agar. Didihkan hingga larut.
Masukkan susu segar dan susu pekat. Kacau sebati.
Masukkan bahan-bahan selebihnya dan kacau lagi hingga kelihatan pekat.
Tuangkan ke dalam bekas besesuaian dan sejukkan terlebih dahulu.
Hiaskan dgn topping blueberry atau fresh blueberries. Sedia untuk dinikmati.
10 g serbuk agar-agar cap Tiga Ros
1/3 cawan jus / inti bluberi ~ Tun guna strawberry filling3/4 cawan gula pasir (-/+) ~ Tun kurangkan sikit
4 sb susu pekat manis
1 cawan air (250 ml) ~ Tun tambah lagi 100ml
2 cawan susu segar (500 ml)
1 sb mentega
2 sb tepung kastard + 2 sb air (dibancuhkan)
Cara-cara :
Satukan air bersama gula dan serbuk agar-agar. Didihkan hingga larut.
Masukkan susu segar dan susu pekat. Kacau sebati.
Masukkan bahan-bahan selebihnya dan kacau lagi hingga kelihatan pekat.
Tuangkan ke dalam bekas besesuaian dan sejukkan terlebih dahulu.
Hiaskan dgn topping blueberry atau fresh blueberries. Sedia untuk dinikmati.
Comel comelnya puding Tun...
ReplyDeleteterima kasih Nazrah..masuk acuan ajer. :)
ReplyDelete